KONTRAEFEKT

Stampedo razvoda zbog Opačićkina novog zakona

25.09.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Iako još nije na snazi, Obiteljski zakon već je uzrokovao stampedo onih koji se žele razvesti po aktualnoj, jednostavnijoj proceduri. Ako bude izglasan, Obiteljski zakon produljuje i komplicira razvode, jer uvodi medijaciju u trajanju od šest mjeseci

'Kao odvjetnica u svom radu od početka rujna 2013., dakle od objave i medijskog praćenja sadržaja novog Obiteljskog zakona, a identična su iskustva i mojih kolega i kolegica odvjetnica, mogu reći da osjećam pojačan pritisak stranaka prema pokretanju postupka razvoda braka, strankama se jako žuri te mogu reći da dolaze krajnje uznemirene činjenicom da će im država braniti da pokreću postupak razvoda putem tužbe kroz razdoblje od šest mjeseci te da dolaze užasnute činjenicom da će nakon razvoda morati bivšem suprugu plaćati njegov najam stana i režije, da problematiziraju mogućnost da će bivši supružnik, primjerice, prestati plaćati stambeni kredit i da će im banka ovršavati ionako financijski preopterećenu plaću', kazala je za tportal.hr odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko.

Svjedoči kako stranke, a radi se uglavnom o ženama, 'izražavaju ogromnu ljutnju na predlagatelja o tome da će ih neki budući medijatori prisiljavati na dogovor sa suprugom koji je, primjerice, nerazuman i nasilan, i strah da će morati zaključivati dogovore i sporazume, makar na njihovu štetu i na štetu djece samo da se 'izmaknu državi i njezinoj intervenciji'.


Žene, kaže Matijević Vrsaljko, smatraju kako nije u redu da im država nalaže 'da su dužne poticati susrete sa drugim roditeljem', iako taj roditelj često ni ne plaća uzdržavanje, niti se više mjeseci ili tjedana javlja. Napominje kako je nevjerojatna situacija da novi Obiteljski zakon nalaže da sud može 'u izvanparničnom postupku lišiti roditelja prava na roditeljsku skrb ako na temelju izvješća centra za socijalnu skrb bude proizlazilo da roditelj ne poštuje njihove mjere, odluke i upute o dobrobiti djeteta'. Naime, upravo se stranke često u postupku žale na postupanje centra za socijalnu skrb. Ako će se žaliti na njihovo postupanje, kako očekivati objektivnost?

Zaključuje kako je čak i najava novog Obiteljskog zakona već sada polučila kontraefekt. 'Neki dan sam imala supružnike koje sam nakon više tjedana dogovora i razgovora uspjela privesti sporazumu oko diobe imovine, a kada su u centru iskazali da su se i oko toga dogovorili, socijalna radnica im je rekla 'da je to dobro, jer da bi u protivnom supruga suprugu trebala pronaći nužni smještaj'. Nužni smještaj kao institut uopće ne postoji, vjerojatno je mislila na najavljena rješenja o obvezi plaćanja najma u drugom stanu. Nakon toga, suprug odustao i dalje su u sporu', poručuje Matijević Vrsaljko.