KAKO SE VLADA U AZIJSKOJ STEPI

Staljinističke metode nad uzbečkim reperima

15.03.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Subverzivni, nemilosrdni i razvratni tekstovi repera u Uzbekistanu zabrinuli su vladajuće elite u zemlji poznatoj po pucanju na prosvjednike, čudovišnim mučenjima disidenata i abnormalnom bogatstvu vladajuće dinastije

Stoga su, kako javlja Anons.uz, ovih dana u Taškentu na razgovor pozvani komercijalni mladi reperi i hiphoperi (Mr.Slan, Muzaf, MS Shurik...). Sastanak je održan u zgradi Uzbeknavo, sjedištu državne institucije koja u Uzbekistanu izdaje dozvole za nastupe i održavanje koncertnih turneja.

Mladim izvođačima na sastanku su se obratili režimski umjetnici i drugi dužnosnici sistema na čijem vrhu već 20 godina stoji bivši komunist Islam Karimov, koji ključne poslovne i državne pozicije voli zadržati unutar svoje obitelji. 'Narodni umjetnik' Ozodbek Nazarbekov objasnio je reperima kako je neophodno da pišu pjesme koje 'uvažavaju uzbečki mentalitet i odgovaraju interesima društva'. Pjesme moraju biti domoljubne, bez vrijeđanja, prostota i nestandardnog jezika. Poželjne nove teme reperskih sastavaka odsad su milosrđe te ljubav prema domovini i roditeljima.

Nadalje, u najboljoj KGB-ovskoj tradiciji, reperi će sami osnovati odbor koji će napraviti popis s podacima svih rep i hip hop izvođača u zemlji.

Ruska agencija Lenta podsjeća da je akciji neostaljinističke vlasti prethodila televizijska kampanja s dokumentarcem u kojem se oštro osuđuje zapadnjačka rock kultura. Korijeni rocka u filmu se povezuju s afričkim lovačkim ritualima, a za rap se kaže da je nastao u američkim zatvorima. Spominje se i sotonističko porijeklo navedenih glazbenih pravaca te moralna degradacija koju su izazvali među mladeži na zapadu.

Za uzbekistanske dušobrižnike neprihvatljivi su postali i pojedini ruski glazbeni programi, pa je u veljači ukinuto emitiranje kanala TNT i DTV.

Kad je već riječ o okultnim ritualima, spomenimo da se sve se to događa u zemlji čiji se režim, pored niza najtežih zločina, optužuje za kuhanje živih političkih protivnika u vreloj vodi. UN upozorava da je tortura u Uzbekistanu već godinama institucionalizirana kroz pravni sistem. Analitičari tvrde da je Karimov pod krinkom borbe s terorizmom i radikalnim islamizmom (godinama je bio američki saveznik u okupaciji susjednog Afganistana) rehabilitirao mnoge metode staljinističke vladavine.