ASADOVE SNAGE NAPREDUJU

Srušen tisućljetni minaret s UNESCO-vog popisa svjetske baštine

24.04.2013 u 22:49

Bionic
Reading

Tisuću godina star minaret Velike alepske džamije srušen je u srijedu u žestokim sukobima koji se nastavljaju između vojske i pobunjenika za najveći sirijski grad, izvijestili su u srijedu državni mediji i aktivisti

U sirijskome građanskom ratu dosad su oštećeni ili su potpuno uništeni brojni arheološki i arhitektonski vrijedni spomenici kulture. Među njima je i jedan od simbola Alepa, ali i cijele Sirije, 1000 godina star 45 metara visok minaret Velike alepske džamije. Stari dio Alepa upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

Dvije strane optužuju jedna drugu za rušenje minareta koji je dominirao srednjovjekovnom džamijom. Sirijski izvori tvrde da su minaret srušili pobunjenici, dok oporba tvrdi da ga je srušila vojska. Još je jedan spomenik ljudske civilizacije nestao u ovome sukobu, no nije jedini. Naime, velik broj vjerskih objekata, starih dvoraca i rimskih građevina srušen je ili će biti devastiran i srušen ako se sukob nastavi, upozoravaju aktivisti.

Velika alepska džamija znatno je oštećena u prethodnim sukobima.

Sirijska vojska zauzela strateški važan grad blizu Damaska

Sirijske snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu u srijedu su zauzele strateški važan grad Otaibu, istočno od Damaska, prekinuvši cestu kojom se doprema oružje za pobunjenike, objavili su aktivisti i borci.
Pobunjenici već nekoliko mjeseci pod kontrolom drže nekoliko predgrađa koja okružuju južne i istočne dijelove Damaska te se bore da zadrže dosadašnje položaje, unatoč žestokom bombardiranju vojnih snaga.
'Vojska je ušla u Otaibu', potvrdio je za Reuters jedan borac putem Skypea. 'Sada će cijena metka porasti s 10 na 1000 sirijskih funta (oko 10 američkih dolara), no morat ćemo platiti i ponovno zauzeti grad. To nam je glavni, a možda čak i jedini put' kojim se doprema oružje.

Pobunjenici su rekli da su se rano jutros nakon više od 37 dana borbi, morali povući iz Otaibe, 'vrata' prema ruralnim istočnim predgrađima Damaska, poznatijim kao al Guta. Pobunjenici optužuju vladu da je u napadima na njih dosad dvaput koristila kemijsko oružje, što režim odlučno opovrgava.

Pobunjeničke snaga Otaibu su koristile kao ključnu cestu prema Damasku za opskrbu oružjem koje im je stizalo s jordanske granice, odakle im ga, kako se vjeruje, šalju privatni donatori i Saudijska Arabija.