'PREŠLI SVE GRANICE'

Srpski mediji hrvatske policajce zovu divljacima

20.10.2015 u 10:39

Bionic
Reading

Mediji u Srbiji već poslovično za kaos koji je prouzročila izbjeglička kriza na granici s Hrvatskom optužuju Zagreb, navodeći kako su 'Hrvati prešli sve granice'. Tamošnji mediji danas prenose i vijesti o napadima hrvatskih policajaca na fotoreportere na teritoriju Srbije

Najdalje u osudama Hrvatske išao je dnevni list Informer koji donosi vijest da su hrvatski policajci napali fotoreportere, zbog čega je srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio slanje prosvjedne note Hrvatskoj povodom 'incidenta u kojem je više hrvatskih policajaca ušlo na teritorij Srbije i napalo snimatelje agencije Reuters, AFP i Al-Jazeere.

Kako piše Informer u članku naslovljenom 'Divljaci! Hrvatska policija srpskog fotoreportera bacila u blato i otela mu opremu!' ministar policije Stefanović osudio je incident i traži pojašnjenje Zagreba.

'Srbija želi normalizaciju odnosa, a ne ekscese i ovakvi postupci nisu dobrosusjedski', kazao je Stefanović i istaknuo da je Reutersovu snimatelju Branku Filipoviću 'hrvatska policija nanijela više udaraca po tijelu i kameri' prenosi Informer, dodajući Stefanovićevo mišljenje kako je priopćenje MUP-a Hrvatske 'potpuno smiješno' te kako je 'posve jasno da su novinari napadnuti na teritoriju Srbije, a ne u pojasu ničije zemlje'.

List Kurir, pak, donosi naslovnicu 'Sve je spremno: Hrvati za dva tjedna podižu zid na granici sa Srbijom', dodajući kako je u slučaju zatvaranja granica sa Srbijom najizglednija varijanta da će se tada najveći dio izbjegličkog vala preusmjeriti prema Rumunjskoj, nakon čega će ulaziti u Mađarsku koja nije zabarikadirala taj dio svoje granice.

Večernje novosti u svojoj reportaži s graničnog prijelaza Bapska-Berkasovo navode kako je 'u satima prije nego što se Hrvatska smilovala i otvorila granicu' došlo do stampeda izbjeglica kojem se 'suprotstavio kordon hrvatske policije'.

'Trenuci užasa… pokidale su se obitelji i pogubile djecu', opisuje reporter Večernjih novosti stanje na graničnom prijelazu.