PERSONA NON GRATA

Ministarstvo se oglasilo o diplomatu protjeranom iz Srbije 'zbog špijunaže'

21.11.2023 u 06:28

Bionic
Reading

Prvi tajnik u hrvatskom veleposlanstvu Hrvoje Šnajder protjeran je iz Srbije zbog špijunaže, objavio je u ponedjeljak navečer portal 'Večernjih novosti', pozivajući se na neslužbene izvore, nakon što je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ranije priopćilo odluku da je hrvatski diplomat nepoželjan

'U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata', navode provladine 'Večernje novosti'.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je u ranije u ponedjeljak, ne navodeći više detalja, da je '20. studenoga 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Velepolanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata'.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da 'država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata.'

Gordan Grlić Radman Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Hrvatska je izrazila žaljenje zbog protjerivanja njezina diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to 'korak prema pogoršanju' odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

'U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu', kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Naglašava se da taj korak predstavlja 'dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji'.

'S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata', dodaje se. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez 'u vrijeme i na način koji odabere'.