RAT U AFGANISTANU

Srpanj - najkrvaviji mjesec za SAD

01.08.2010 u 18:14

Bionic
Reading

Smrt 66 američkih vojnika u Afganistanu tijekom srpnja (šestero je umrlo između četvrtka i subote) novi je nesretni rekord u tom ratu. Riječ je o najkrvavijem mjesecu od početka rata. NATO je u srpnju ukupno izgubio 103 vojnika, a SAD tijekom ove godine čak 265

Do tada su Amerikanci imali naviše gubitaka u lipnju, kada je poginulo 60 vojnika. Najčešće vojnici pogibaju od eksplozija improviziranih bombi na putevima.

Zapovjednici su najavili i mogućnost povećanja broja poginulih i ranjenih jer je stigao novi kontingent od 30.000 vojnika (SAD u Afganistanu sada ima 95.000 vojnika) s kojima se pokušava jače udariti na talibanske enklave na jugu zemlje.

Prema pisanju The Washington Posta, čak polovina od 82 distrikta koji su ključni za rat se nalaze u rukama talibana.

Raste i broj civilnih afganistankih žrtava, a u nekim slučajevima dolazi i do masovnih pobuna kao kada se je, primjerice, u petak u okolici Kabula američko vozilo sudarilo s lokalnim pri čemu je poginulo četvero Afganistanaca.

Američke snage bile su primorane pucati u u zrak kako bi rastjerale gomilu koja je tražila osvetu. Prosvjednici su vikali ‘Smrt SAD-u’ i bacali su kamenje na vojnike.

Bijela kuća još jednom, imajući u vidu tijek događaja, moli stranicu Wikileaks.org da ne nastavi s objavljivanjem povjerljivih dokumanata o ratu u Afganistanu jer to podiže tenzije i dovodi američke i druge savezničke snage u opasnost.