S&P PONOVNO NAPADA

Srozan kreditni rejting francuskih banaka

24.01.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Agencija Standard & Poor's nastavila je kreditni desant na Francusku. Nakon što je 13. siječnja srozala rejting države s AAA na AA+, sada je za jednu ocjenu unazadila i četiri francuske banke. Ipak, razloga za veću brigu nema, francuske će banke uspješno obaviti nužnu dokapitalizaciju za ovu godinu

Četirima francuskim bankama – Societe Generale, Credit Agricole, Groupe BPCE i Caisse des Depots et Consignatins - S&P's je snizio dugoročni kreditni rejting za jednu ocjenu, što je samo logična posljedica ranijeg srozavanja rejtinga čitave zemlje. U svojim bankovnim analizama S&P uračunava i rejting suverena te se tako i moglo očekivati da će banke doživjeti istu degradaciju kakvu je doživjela i država.

Istovremeno, S&P je potvrdio dosadašnje ocjene BNP Paribasa i Credit Logementa (oba su na AA-) dodajući kako će francuske banke postići zacrtane ciljeve dokapitalizacije za ovu godinu. 'Smatramo da će francuske banke zadržati istu razinu posuđivanja u ključnim domenama', stoji dalje u izjavi S&Pa.

Societe Generale je reagirao riječima da je kreditna degradacija bila očekivana te da je izravna posljedica metodologije kojom se S&P's koristi u analizama, tj. u ocjenu je uračunat rejting suverena.

'U sredini gdje se spušaju ocjene banaka, Societe Generale još uvijek ima rejting koji je među najpouzdanijima u Europi i svijetu', poručuju iz banke.

Istovremeno, Wall Street Journal servira zrnce dobrih vijesti a propos Njemačke i Francuske. U siječnju su obje zemlje zabilježile pojačanu poslovnu aktivnost, Njemačka u nešto većoj mjeri, te je sada kompozitni kupovni menadžerski indeks eurozone (tj. mjera gospodarskog rasta odnosno pada) na 50,4 posto, najviši u posljednjih pet mjeseci. Nota bene, sve cifre iznad 50 posto označavaju rast.