BAKIR IZETBEGOVIĆ

'Srebrenica će ostati tamna mrlja međunarodne zajednice'

  • +7

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici

Izvor: Anadolu / Autor: Agencija Anadolija

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je u obraćanju na komemoraciji povodom 18. godišnjice genocida u Srebrenici i pokopa žrtava poručio kako će Srebrenica vječno ostati tamna mrlja svjetske povijesti

Izetbegović je podsjetio prisutne kako se danas navršava 18 godina od genocida počinjenog u Srebrenici 11. srpnja 1995. godine, rekavši kako se u Potočarima ispraćaju ostaci 407 muškaraca i maloljetnih dječaka i dvije sestre, dodavši kako se među posmrtnim ostacima žrtava koje će biti sahranjene danas nalaze četvorica očeva sa po dvojicom sinova. Izetbegović je u svom obraćanju potom naveo imena ubijenih dječaka 14-godišnjih dječaka koji će biti ukopani, Nevzeta Čevića i Denifa Halilovića.

U vrlo emotivnom obraćanju, Izetbegović je podsjetio da se među tabutima 409. žrtava koje će biti ukopane u mezarju nalazi i najmanji tabut tek rođene djevojčice kojoj majka i otac nisu mogli dati ni ime.
'Pitamo se svih ovih 18 godina, kome su oni i što su mogli biti krivi? Riječi su nedovoljne da opišu zločine. Normalnom ljudskom biću neshvatljiva je mržnja koja je rezultirala višednevnim, sustavnim pokoljem više od 8.000 nevinih ljudi samo zato što su bili Bošnjaci, što su branili ulicu i kuću u kojoj su rođeni. Pucnji ubojica iz srpske državne specijalne jedinice ''Škorpioni'' u izgladnjela tijela srebreničkih dječaka, bili su pucnji u srce suvremene civilizacije i globalnog poretka koje su u tzv. zaštićenoj zoni predstavljale 'plave kacige' nizozemskog bataljuna UN-a', rekao je Izetbegović, te naglasio:

'Vjerojatno se još samo u nacističkim logorima Hitlerove Njemačke nevinost i bespomoćnost žrtava tako vidljivo suočila s hladnom i nemilosrdnom mržnjom zločinaca, a i sa sramnom ravnodušnošću moćnih vladara svijeta'. On je poručio da, istovremeno, oni koji su tragediju Srebrenice i cijele BiH mogli spriječiti, nisu to uradili.  'Srebrenica će zbog toga zauvijek ostati tamna mrlja na obrazu međunarodne zajednice', kazao je Izetbegović i poručio: 'Nećemo dozvoliti da laži prekriju i relativiziraju istinu tokom najtamnijih dana našeg naroda'.

On je završavajući obraćanje još jednom poručio zločincima da će ih pravda sigurno stići. 'Zločince nikada nećemo prestati goniti', kazao je Izetbegović, poručivši onima koji negiraju genocid da 'moraju znati da čine novi zločin'. On je apostrofirao da je suočavanje s istinom o događajima u Srebrenici 1995. godine neminovno. 'Negiranje genocida neće dobro donijeti nikome. Nevine srebreničke žrtve zaslužuju istinu i smiraj. Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica', poručio je Izetbegović.