predizborna kampanja

Srbijanska oporba kaznenim prijavama ukazuje na neregularnost izborne kampanje

04.12.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Kampanja za prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji, zakazane za 17. prosinca, postaje sve intenzivnija, dok oporba nizom kaznenih prijava pokušava ukazati na falsificiranje potpisa potpore izbornim listma i zlouporabe vladajuće stranke u kupnji glasova i organizaciji kampanje u kojoj se aktiviste plaća gotovinom

Kandidatkinja za zastupnike na listi proeuropske oporbene koalicije “Srbija protiv nasilja” Jelena Jerinić izjavila je u ponedjeljak da je, s kolegom Đorđem Pavićevićem, podnijela tužiteljstvu u Beogradu kaznenu prijavu protiv više osoba, među kojima je i predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

Prijave su podnesene zbog kaznenog djela neovlaštenog prikupljanje podataka, izbjegavanja uplate poreza i prireza u državni proračun, te kupnje glasova.

Pozornost javnosti i sumnje u malverzacije SNS-a i kupnju glasova potaknulo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), čija se novinarka uspjela "zaposliti" u pozivnom centru SNS-a i otkriti shemu rada te postupak plaćanja glasova koji se dokazuje fotografiranjem glasačkog listića.

Prijave su podnesene protiv dviju vlasnica neregistrirane agencije za hostese, Vučevića kao zakonskog predstavnika SNS-a, NN osoba iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i provladine nevladine organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine.

Na tvrdnje oporbe da se isplatom gotovine aktivistima izbjegavaju porezne obveze, Tužiteljstvo nije reagiralo po službenoj dužnosti, ali je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji izravno sudjeluje u kampanji SNS-a, rekao da "nije zabranjeno imati pozivni centar" u kampanji, ali je izbjegao komentirati činjenicu da je taj centar organiziran "na crno", bez traga izvora novca i bez obveznih uplata u proračun.

Za prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji, zakazane za 17. prosinca, Republičko izborno povjerenstvo (RIK) proglasilo je ukupno 18 izbornih lista stranaka, koalicija i skupina građana

Tog dana birat će se 250 zastupnika srbijanskog parlamenta, zastupnici za Skupštinu AP Vojvodina, te vijećnici u Beogradu i još 64 grada i općine.

Listu je prva predala vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i bit će prva na biračkom listiću.

Oporbene stranke i koalicije uvjerene su da na prijevremenim izborima mogu pobijediti u Beogradu, ali i u brojnim drugim općinama i gradovima.

Istodobno, srbijanski predsjednik poziva svoje pristaše da glasaju za listu SNS-a "Aleksandar Vučić-Srbija ne smije da stane", kojoj je "posudio" ime premda nije kandidiran niti za jednu dužnost, s obzirom da mu traje drugi mandat šefa države, a Ustav Srbije u članu 115. određuje da predsjednik, dok je na dužnosti, ne može obnašati druge javne funkcije.