protjerivanje diplomata

Zašto je Vučić krenuo u diplomatski rat? 'Treba pokazati da brani nacionalne interese'

22.11.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Nakon što je Srbija protjerala hrvatskog diplomata iz Beograda uz nejasno objašnjenje - hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova bilo je doslovno prisiljeno na istovjetni odgovor, a postavlja se samo jedno pitanje: 'Zašto je Vučić krenuo u otvoreni diplomatski rat protiv Hrvatske?' Kakve posljedice tih nediplomatskih poteza mogu imati obje države i potvrđuje li sve to da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uoči izvanrednih izbora postaje nesiguran i nervozan?

Profesor Branko Caratan, politolog, stručnjak za vanjsku politiku, ali i bivši hrvatski veleposlanik, rekao je za HRT kako se razlog može vidjeti iz aviona.

'Ovaj potez Srbije nije vanjskopolitička tema nego unutarnjopolitička tema. Vučić je raspisao izbore u Srbiji za idući mjesec i potrebno je pokazati da brani nacionalne interese. Pokušalo se napraviti gužvu na Kosovu, nije išlo. Ako se proba s Banja Lukom i tu postoje međunarodne barijere. Vučić treba voditi računa kako će reagirati Bruxelles, Washington i Moskva i najlakši potez je zaoštriti odnose s Hrvatskom', rekao je te dodao:

'Žalosna je činjenica da nakon tako puno od zadnjeg rata na ovom području, u Srbiji još uvijek pali taj politički trik da zaoštravanje odnosa s Hrvatskom donosi politički rejting u Srbiji', dodao je Caratan.

Istaknuo je da je odluka Hrvatske bila rutinska i očekivana.

'Nijedna država neće propustiti da na ovakav potez Srbije ne uzvrati. Očekivana odluka, ali ne govori puno o donosu Srbije prema Hrvatskoj. 

'Ako se razumije situacija u Srbiji gdje je prevladavajuće mišljenje na tragu nekadašnje Miloševićeve politike, ovaj potez je razumljiv. Napravio je ono što u Srbiji dobro prolazi i ne bi ga trebali shvaćati kao znak velikog zaokreta, iako je to nešto što ne može unaprijediti odnose', istaknuo je Caratan, dodavši da bi Hrvatska trebala reagirati u pristupnim pregovorima Srbije s EU-om.

Dodao je i da se Vučić nalazi u teškom položaju, te da će prije ili kasnije morati priznati da je Kosovo nezavisna država. Prokomentirao je i izjavu Volodimira Zelenskog da na Balkanu prijeti novi rat.