'srbija protiv nasilja'

Srbija: Proeuropska oporba predala izbornu listu i pozvala na smjenu vlasti SNS-a

08.11.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Proeuropska oporbena koalicija „Srbija protiv nasilja" predala je u srijedu Republičkom izbornom povjerenstvu istoimenu izbornu listu s 20.000 potpisa podrške i pozvala građane da utječu na svoje obitelji, susjede i prijatelje da svi zajedno iziđu na izbore 17. prosinca i smijene aktualnu vlast

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspustio je 1. studenoga parlament i raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 17. prosinca, kada će biti održani i izbori u Beogradu te u još 64 grada i općine.

Izbori dolaze u vrijeme zastoja dijaloga s Kosovom, kritika Europske unije u godišnjem izvješću o napretku u eurointegracijama i novih napetosti nakon oružanog sukoba na sjeveru kosova kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba iz naoružane paravojne skupine.

Lista "Srbija protiv nasilja" proizišla je iz građanskih prosvjeda na koje su pozvale stranke proeuropske oporbe poslije masovnih ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi i selima kod Mladenovca početkom svibnja.

Ta lista okuplja stranke centra, lijevog centra, građanske pokrete, udruge i inicijative, a zajednički nastup najavili su nedavnim potpisivanjem Dogovora za pobjedu, očekujući da im se pridruže i druge oporbene stranke kojima je zajednički imenitelj smjena vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom.

Procjene pripadnika te koalicije su da je neupitna smjena vlasti u Beogradu, koju predvodi gradonačelnik Aleksandar Šapić iz SNS-a, a da uz glasove većine ostalih oporbenih stranaka mogu značajno narušiti vlast naprednjaka na lokalnoj i na državnoj razini.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Istodobno, desna oporba, koja sebe naziva "suverenističkom" i "patriotskom", načelno podupire Dogovor za pobjedu, ali će nastupiti odvojeno u dva bloka, dok će samostalno na izbore izići Narodna stranka Vuka Jeremića i radikali (SRS) Vojislava Šešelja, koji je najavio potporu SNS-u na beogradskim izborima.

Srpska napredna stranka na vlasti je od 2012. godine.

Izborne liste predaju do 26. studenoga. Pravo glasa u Srbiji ima oko 6,5 milijuna birača, a izborni prag je tri posto.