'POVIJESNI DAN'

Srbija predala zahtjev za članstvo u EU

22.12.2009 u 17:38

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić predao je u utorak u Stockholmu zahtjev za članstvo Srbije u Europskoj uniji, ocijenivši kako je riječ o 'povijesnom danu' te istaknuvši da je Beograd odlučan provesti potrebne reforme.

Tadić je zahtjev za članstvo predao švedskom premijeru Fredriku Reinfeldtu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om, koji je rekao da je riječ o 'jako dobrom danu za Europu'.'Odluka Srbije podsjetnik je na uspjeh, privlačnost Europske unije', rekao je Reinfeldt.

Predaja zahtjeva za članstvo prvi je u nizu koraka na dugom putu prema članstvu u Uniji. Nakon podnošenja zahtjeva Vijeće EU-a treba se najprije složiti da to uvrsti u svoj dnevni red. Zatim zemlje članice jednoglasno moraju donijeti odluku o davanju mandata Europskoj komisiji da započne s izradom mišljenja.

Komisiji obično za izradu mišljenja treba između godine do dvije i tek nakon toga EU odlučuje hoće li odobriti kandidatski status i odrediti datum za početak pregovora. Prepreka na srbijanskom putu prema EU-u jest Ratko Mladić, bivši general bosanskih Srba optužen za ratne zločine, koji je još na slobodi.

Osim Mladića, Haaški sud (ICTY) traži i izručenje Gorana Hadžića, jednog od vođa srpske pobune u Hrvatskoj.'Činimo sve što je moguće da ih uhitimo', rekao je Tadić novinarima, istaknuvši kako 'nije lako pronaći ljude s takvim iskustvom.'

I Tadić i Reinfeldt istaknuli su u svojim izjavama strateški geografski položaj Srbije u smislu prometa i energetike. Tadić je također odao priznanje Zoranu Đinđiću, bivšem srbijanskom premijeru ubijenom u Beogradu u ožujku 2003.

Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje u odlasku, čestitao je Srbiji i Švedskoj, kazavši kako je srbijanski zahtjev za članstvo okrunio švedsko predsjedništvo EU-om.'Datum srbijanskog prijema ovisit će o sposobnosti Srbije da ispuni sve uvjete', rekao je Rehn