POKLON SUSJEDA

Srbija poslala prosvjednu notu zbog paljenja 'Novosti'

04.09.2017 u 14:34

Bionic
Reading

Srbija je danas hrvatskom veleposlaniku u Beogradu uručila prosvjednu notu zbog paljenja srpskog tjednika 'Novosti' u Zagrebu

Veleposlanik Hrvatske, odnosno otpravnik poslova veleposlanstva, u Beogradu, pozvan je u srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je uručena protestna nota povodom, kako stoji u priopćenju srbijanskog ministarstva, 'incidenta koji je nastao prilikom skupa Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu, čije su pristalice iznosile proustaške i antisrpske političke stavove ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu i zapalile primjerak samostalnog srpskog tjednika Novosti'.

'Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsjednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih simbola. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije očekuje da se počinitelji kaznenih djela optuže i kazne po zakonu. Ministarstvo vanjskih poslova očekuje od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa da ubuduće spriječi ovakve skupove sa izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cjelini', stoji u prosvjednoj noti Srbije.

Podsjetimo, dvadesetak simpatizera Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) u subotu je prosvjedovalo ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, pod sloganom 'Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet', a čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primjerak SNV-ovog tjednika Novosti.

  • +2
Članovi A-HSP-a ispred sjedišta SNV-a zapalili Novosti Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Premjeru Plenkoviću poručio da ne miče natpis 'za dom spremni'. 

'Nemojte se Plenkoviću s time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i htjeli veliku Srbiju na teritoriju Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju', dodao je Keleminec.