DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Srbija pokazala novo naoružanje na paradi 'Čelik 2017.'

09.05.2017 u 12:54

  • +6

Vježba Vojske Srbije povodom Dana pobjede nad fašizmom

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Bionic
Reading

Vojska Srbije je u utorak na Dan pobjede i Dan Vojske Srbije, u okviru središnje svečanosti 'Čelik 2017' predstavila novo naoružanje

Svečanost se održavala na poligonu Nikinci, a između ostalog, prikazana je nova puška, prvi put sustav ALAS, kao i borbena vozila 'Miloš', 'Lazar', javljaju agencije.

Aktualni srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je tijekom svečanosti kazao kako je vojna vježba bila kompleksan i vrlo dobro organiziran prikaz sposobnosti vojske, ali i prilika da se građanima pokaže tko brine o njihovoj sigurnosti.

'Onima koji bi se možda usudili Srbiji nanijeti neku neugodnost, pokazat ćemo čime se i može Srbija braniti', poručio je Nikolić, dodajući kako Srbija u obilježavanju Dana pobjede sudjeluje kao zemlja koja je dala veliki doprinos i pružila mnoge žrtve u toj borbi.

Premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, pak, kako je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocjenjujući da pobjedu u Drugom svjetskom ratu Srbija ne bi uspjela izvesti bez ruske podrške i pomoći.

Parada je održana na poligonu Nikinci Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera Balkans

Čestitajući Dan pobjede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su sudjelovali u borbi protiv fašizma, Vučić je rekao da je 9. svibanj 'veliki dan za cjelokupno čovječanstvo, a koji proslavljamo, prije svega, poštujući i sjećajući se desetina milijuna onih koji su položili živote za obranu čovječanstva i obranu elementarnih civilizacijskih vrijednosti i slobode'.

Na vojnoj vježbi izvršeno je gađanje topničkim i raketnim naoružanjem te prikazano djelovanje tenkova, aviona, ali i pješačkog naoružanja.

Tijekom parade održana je i pokazna vojna vježba Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera Balkans

Prikazane su performanse i mogućnosti sredstava, među kojima su višenamjenska oklopna vozila 'Miloš' i 'Lazar', sustavi 'Morava' i 'Oganj' te samohodna haubica 'Nora'.

Prikazani su i novi model modularne puške, univerzalna pokretna topnička računalna postaja UPARS, a prvi put široj javnosti predstavljen je i sustav ALAS.