MINISTARSTVO OBRANE U DELIRIJU

Srbi tvrde da su 'Miloš' i 'Lazar' hitovi najvećeg sajma naoružanja

22.02.2017 u 13:21

Bionic
Reading

Srbijansko ministarstvo obrane pohvalilo se kako su proizvodi srbijanskih tvrtki postali pravi hit na jednom od najvećih izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017. koji se održava u Abu Dhabiju

Kako ističe srbijansko ministarstvo obrane, najveće zanimanje posjetitelja sajma izazvala je topnička raketa s korekcijom putanje 'Šumadija' koja ima domet 300 kilometara i koja je namijenjena za lansiranje s višecjevnog lansera raketa. Predstavljen je i bespilotni helikopter za izviđanje i borbeno djelovanje 'Stršljen' koji ima autonomiju leta od pet sati kada je u pitanju izviđanje te dva i po sata kada je riječ o borbenom djelovanju.

Izuzetnu pažnju posjetitelja je, kako ističe srbijanska vojska, izazvalo višenamjensko oklopno vozilo 'Miloš' koje je namijenjeno za izviđačka, patrolna i posebna djelovanja, a koje je zaštićeno od djelovanja protutenkovskih mina sa pogonom na sva četiri kotača. Novitet je i topnička raketa 'Grad', kalibra 122 milimetara i dometa 52 kilometra.

Pored tvrtki 'Zastava oružje', 'Krušik', 'Borbeni složeni sistemi' i 'Sloboda', na sajmu se predstavila i tvrtka 'Jugoimport SDPR' koja je izložila samohodnu haubicu 'Nora' 155mm i oklopno vozilo 8x8 'Lazar'.

U Abu Dhabiju boravi i izaslanstvo srbijanskog ministarstva obrane koju predvodi pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Nenad Miloradović koji je kazao kako je tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata jedno od ključnih za obrambenu industriju Srbije i s kojima Srbija trenutno  ima aktivnih ugovora u vrijednosti od oko 220 milijuna dolara.

Na sajmu IDEX 2017, prema najavama organizatora, sudjeluje više od 1.200 tvrtki iz 57 zemalja.