NAPAD NA VOJNIKE JNA

Srbija osudila Iliju Jurišića na 12 godina

02.12.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Beogradski sud za ratne zločine osudio je na 12 godina zatvora ratnog zapovjednika policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine. To će Jurišiću biti druga prvostupanjska presuda jer mu je prvu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora ukinuo Prizivni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem, prenosi Radio Slobodna Evropa

Tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj riječi da Jurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova obrana tražila oslobađanje od optužbi. Jurišiću, koji zbog bolesti nije prisustvovao izricanju presude, u kaznu će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Jurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992., ukinuo Prizivni sud u Beogradu 11. listopada 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kojem je proveo dvije i pol godine.

Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog stožera postaje sigurnosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. svibnja 1992. godine.