SLUČAJ PURDA

Srbija još mora dostaviti popratnu dokumentaciju u BiH

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2011 22:10
  • Objavljeno 21.01.2011 u 16:50
TIHOMIR PURDA

TIHOMIR PURDA

Izvor: tportal.hr / Autor: hrt.hr

Srbija je, osim zahtjeva za produljenje pritvora, u Sarajevo uputila i formalan zahtjev za izručenjem vukovarskog branitelja Tihomira Purde, potvrđeno je u petak Hini na Sudu BiH koji još nije iz Beograda dobio popratnu dokumentaciju koja je nužna kako bi se odlučivalo o srbijanskom zahtjevu za izručenjem

'Srbija je u četvrtak kasno poslijepodne posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH uputila zahtjev za Purdino izručenje', kazala je Hini glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić. Sud BiH još nije dobio propratnu dokumentaciju koja je nužna kako bi se odlučivalo o srbijanskom zahtjevu.

Saslušanje vukovarskog branitelja Tihomira Purde, koje u petak trebalo biti obavljeno pred Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, otkazano je na zahtjev obrane koja je istodobno najavila kako će uložiti žalbu na odluku Suda BiH da se Purdi produži ekstradicijski pritvor', izjavila je novinarima u Sarajevu odvjetnica Ana Primorac iz odvjetničkog ureda Josipa Muselimovića.

Također je potvrdila kako je Purda tijekom dana iz pritvora u Zenici, gdje se nalazi od 5. siječnja, doveden u Sarajevo kako bi na zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) dao iskaz po optužbama za ratni zločin kojima ga tereti Srbija, no obrana se usprotivila davanju takvog iskaza s obzirom na odluku hrvatskog pravosuđa da neće tražiti Purdino izručenje, jer ne postoje osnove za njegov kazneni progon.

DORH je na svojoj internetskoj stranici u četvrtak izvijestio da je nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde, hrvatskog branitelja uhićenog 5. siječnja na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice.

Kako ne postoje zakonske osnove za poduzimanje kaznenog progona u Republici Hrvatskoj tako Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde o čemu je uz dostavljanje rezultata provedenih izvida i istražnih radnji obaviješteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, izvijestio je DORH.
'Imajući u vidu obavijest Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku da se neće pokretati kazneni postupak zbog nepostojanja bitnih elemenata kaznenog djela koja se Purdi stavljaju na teret, mi smo se danas usprotivili njegovu saslušanju', kazala je Primorac.

Potvrdila je kako je u međuvremenu dobila i rješenje Suda BiH o produženju pritvora Purdi.

'U roku od 24 sata podnijet ćemo žalbu', kazala je odvjetnica.

Temeljem rješenja Suda BiH koje je doneseno na zahtjev srbijanskog pravosuđa ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi, koji istječe 23. siječnja, produžen je za još 22 dana.
Primorac je kazala kako je uz zahtjev za produženje pritvora iz Srbije stigla i zahtjev za Purdino izručenje što je Hini tijekom dana potvrđeno i u Sudu BiH.

Odgovarajući na pitanje kakva je daljnja strategija Purdine obrane u ovakvoj situaciji, Primorac je kazala kako je prvi korak tražiti njegovo oslobađanje iz ekstradicijskog pritvora. 'Predlažemo da se Purda pusti na slobodu 23. siječnja imajući u vidu službeno stajalište DORH-a u kojemu stoji da nema kaznenog djela. Dakle, ako nema kaznenog djela koji bi bio osnova za tjeralicu?' kazala je Primorac ne želeći otkrivati što bi mogli biti sljedeći koraci Purdine obrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi