REAKCIJA SRPSKE OPORBE

'Srbi su najveće žrtve ratova'

04.11.2010 u 18:38

Bionic
Reading

Srbijanski mediji opširno u četvrtak izvješćuju o posjetu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru, njegovu susretu s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem te njihovim zajedničkim posjetima Ovčari i Paulinu Dvoru prenoseći to kao vijest dana i ocjenjujući da je riječ o povijesnom posjetu

Državna televizija RTS prenosi kako su Tadić i Josipović položili vijence na spomen-obilježje masovne grobnice u Ovčari, te da je srbijanski predsjednik izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio riječi isprike.


'Došao sam ovdje uputiti riječi isprike i iskazati žaljenje', rekao je Tadić te istaknuo da je došao na Ovčaru pokloniti se žrtvama i odati im poštovanje u uvjerenju da se novi naraštaji moraju rasteretiti ratnog bremena, prenosi RTS na svom portalu.

Internetski portal B92 prenosi kako su predsjednici Srbije i Hrvatske u Vukovaru poručili da su odlučni nastaviti proces pomirenja dvije nacije i države. Oni su, navodi se, poručili da su odlukom o posjetu Ovčari i Paulinu Dvoru, kao mjestima stradanja pripadnika oba naroda, pokazali da nema sile koja će ih spriječiti da se okonča proces pomirenja.

O boravku Tadića u Vukovaru na naslovnim stranicama svojih internet izdanja izvješćuju i tiskani mediji, ističući kako je to prvi posjet srbijanskog predsjednika Vukovaru od 1991. godine.

U svojim prvim reakcijama predstavnici stranaka vladajuće koalicije, kao i pojedini stručnjaci u izjavama koje prenose beogradski mediji pozdravljaju posjet predsjednika Borisa Tadića Vukovaru, dok predstavnici oporbe, osim Liberalno-demokratske partije (LDP), taj čin smatraju nepotrebnim i štetnim za Srbiju.

Izjave o Tadićevu dolasku u Vukovar kreću se od ocjena da je to veliki korak za odnose između dvije zemlje i odnose u regiji do toga da je to nepravedno prema srbijanskom narodu te poniženje za srbijanske žrtve.

Predsjednik LDP-a, koji podupire posjet srbijanskog predsjednika Vukovaru, Čedomir Jovanović smatra kako Tadiću tim povodom treba odati priznanje te ističe kako Srbija danas nije sposobna Tadićev potez razumjeti na pravi način. Tim činom se, po Jovanovićevu mišljenju, skida teret sa novih naraštaja.

Voditeljica zastupničkog kluba 'Za europsku Srbiju' Nada Kolundžija izjavila je kako Tadićev posjet Vukovaru daleko premašuje interese za poboljšanjem odnosa dviju zemalja te da se odražava na cijelu regiju, kao i da srbijanski predsjednik na najbolji način pokazuje lice Srbije koje nije ni nalik onom iz 90-ih godina. Ona ocjenjuje kako je to ogroman iskorak i dokaz velike državničke odgovornosti te da će to pridonijeti unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske.

S druge strane, oporbena Demokratska stranka Srbije navodi kako je Tadićev čin nelogičan te povijesno neopravdan, budući da su, kako ističu, Srbi najveće žrtve ratova u 20. stoljeću. Tadić, dodaju oni, nije povijesno i politički pozvan na ovakav način rješavati to pitanje.

Sličnog su stajališta i u Srpskoj radikalnoj stranci, u kojoj Tadićev dolazak u Vukovar smatraju poniženjem za srbijanske građane, ali, kako kažu, i za srbijanske žrtve stradale u ratovima tijekom 90-ih.

U izjavi srbijanskoj ageniji Beta, ravnatelj Beogradskog centra za ljudska prava i ugledni stručnjak za međunarodne odnose Vojin Dimitrijević Tadićevu odluku ocjenjuje vrlo hrabrom. Dimitrijević ističe kako je Tadićeva sreća u tome da na hrvatskoj strani za to ima partnera u predsjedniku Ivi Josipoviću jer, objašnjava on, bez Josipovića cijela ta stvar ne bi funkcionirala.