TRAŽE REFERENDUM

Srbi sa sjevera Kosova bijesni jer im je Beograd okrenuo leđa

22.04.2013 u 17:14

Bionic
Reading

Kosovski Srbi u ponedjeljak su na prosvjedu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poručili državnom vrhu u Beogradu da ne prihvaćaju bruxelleski sporazum s Prištinom istaknuvši kako neće dopustiti njegovo provođenje te su zatražili referendum o prijedlogu sporazuma koji je danas prihvatila srbijanska vlada, a očekuje se da će ga do kraja tjedna ratificirati i državni parlament

Kako izvješćuju beogradski mediji, na prosvjednom skupu nazvanom 'Sjever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji' okupilo se desetak tisuća Srba sa sjevera i iz centralnog dijela Kosova, a njihov je zahtjev da građani Srbije na referendumu glasuju o predloženom sporazumu. Ocjenjujući da se potpisivanjem sporazuma krši srbijanski ustav, a država 'odriče ne samo svojih institucija na sjeveru Kosova i Metohije, nego i svog prava na svoju južnu pokrajinu', prosvjednici su poručili i da je 'vrijeme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije'.

Oni koji su prihvatili sporazum 'zaslužuju svaku osudu jer nisu dobili mandat ni od koga da predaju svetu srpsku zemlju i srpski narod, materijalna dobra i duhovne svetinje zarad svojih političkih interesa', prenose beogradski mediji ocjene iz deklaracije usvojene na prosvjedu u Kosovskoj Mitrovici. U Deklaracija Sabora srpskog naroda se, uz ostalo naglašava da je sporazum u Bruxellesu nelegitiman i nevažeći i da 'narod koji živi na Kosovu i Metohiji neće dopustiti njegovo provođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo'.


Na prosvjedu su govorili predsjednici četiri općine na sjeveru Kosova koji su se i prethodnih dana izjasnili protiv sporazuma, a zamjenik ravnatelja vladina ureda za Kosovo Krstimir Pantić, lokalni dužnosnik, istaknuo je da su pred Srbima s kosovskog sjevera tri puta - prema Prištini, prema Beogradu, i treći koji, po njegovim riječima, vodi u neizvjesnost, ali je jedino moguć - put ka osnivanju Skupštine Zajednice srpskih općina.

Prosvjednici su nosili državne zastave Srbije i parole s porukama 'Nećemo kosovski pečat', 'Nema predaje', 'Ne zakonima i ustavu Kosova', 'Odavde nema dalje', 'Ne sporazumu u Bruxellesu'. Srbijanska vlada je ranije u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici prihvatila sporazum o načelima normalizacije odnosa s Prištinom, postignut prošlog tjedna u Bruxellesu, a premijer Ivica Dačić je o vladinoj odluci već izvijestio visoku predstavnicu EU Catherine Ashton. O sporazumu će se u petak očitovati zastupnici Skupštine Srbije, potvrdio je danas predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović.