FILM O JASENOVCU

Srbi angažirali Spielberga i De Nira

02.01.2009 u 19:46

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili su se o snimanju filma o ustaškom logoru Jasenovac. Film bi trebao režirati Steven Spielberg, a glavna uloga trebala bi pripasti Robertu De Niru

Prva ponuda za scenarij i režiju upućena je trostrukom oskarovcu Stevenu Spielbergu, autoru 'Schindlerove liste', jednog od najboljih filmova o stradanju Židova u nacističkim logorima.

Novosti pišu kako su okrutnim metodama ubijanja u ustaškom logoru Jasenovac zaprepašteni bili čak i njemački časnici.

'Jasenovac je najveće srpsko stratište. Ovim filmskim projektom bi se na razumljiv, uvjerljiv i umjetnički snažan način rasvijetlio jedan dio srpske povijesti i srpskog stradanja o kojem i dan-danas vladaju oprečna i osporavana mišljenja', rekao je Dodik za Novosti.

'Ako danas mnogi navijaju da se tragedija u Srebrenici, gdje je stradalo nekoliko tisuća muslimana, pretvori u dan žalosti za cijelu Europu, zašto bismo mi i dalje bježali od toga da ispričamo istinu o svojoj nacionalnoj tragediji i tragediji Židova i Roma u ustaškim logorima u Pavelićevoj Hrvatskoj?', objasnio je Dodik.

Kao jedan od mogućih tumača glavne uloge spominje se Robert De Niro koji je, prema Novostima, u više navrata izražavao poštovanje prema srpskom narodu.