ODNOSI SA SRBIJOM

Srb pozvao Vladu da reagira na novi memorandum SANU-a

14.10.2011 u 14:44

Bionic
Reading

Revoltiran mlakom politikom prema Memorandumu SANU-a, šef HSP-a također je predložio i preispitivanje vanjskopolitičkih odnosa prema državama u regiji.

'Hrvatska stranka prava cijelo je vrijeme bila oporbena stranka i to će i ostati. Mi nećemo biti politička opcija koja je rezerva u nedostatku kvoruma. Pozivam Vladu da se ogradi od politike koju joj nameće SDSS, jer ta stranka kontinuirano ucjenjuje i nameće zahtjeve za svoju suradnju. Vlada ne može biti talac te stranke, i dok god surađuju HDZ i SDSS, nema nikakve potpore HSP-a', poručio je jutros predsjednik HSP-a Daniel Srb te dodao da će u sabornicu tijekom glasovanja ući jedino ako na dnevnom redu bude zakon o ništetnosti, ne zato što misli da će on pomoći braniteljima, nego jer će to pokazati promjenu politike hrvatske Vlade prema Srbiji.

Upravo zbog te mlake politike prema Srbiji i Memorandumu Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) donesenom prije dvije godine, Srb predlaže Vladi da donese deklaraciju o suverenoj Republici Hrvatskoj i njenim odnosima s drugim državama uz poseban naglasak na odnose s Republikom Srbijom.

'Ova deklaracija cjelovito problematizira odnose sa Srbijom u 13 točaka, a pokazala bi bitno drukčiju hrvatsku politiku kojom bi se zaštitili Hrvati i odbacile ove nove velikosrpske ideje SANU-a koje srbijanska politika aktivno provodi', ustvrdio je Srb.

Na konferenciji za novinare pročitao je dijelove srbijanskog memoranduma u kojem, između ostalog, piše, da treba umanjiti odgovornost Srbije za ratne zločine i razaranja u optužnicama i namještenim sudskim procesima, da treba odvratiti pažnju međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim političarima te pripadnicima obavještajnog i vojnog vrha Srbije kojima se sudi u Haškom tribunalu, koji pak treba ukinuti. Srbiju, piše nadalje u srbijanskom memorandumu, treba pokajničkim akcijama dovesti u jednak položaj sa stradalim oštećenim državama u okruženju, a susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima.

U memorandumu se navodi i da treba destabilizirati vlade susjednih zemalja, provocirati unutarnje nezadovoljstvo i nemire te slabiti oštricu optužbi protiv Srbije, pomagat odcjepljenje Republike Srpske te spriječiti odcjepljenje Vojvodine.