NABRIJANI NAVIJAČI

Sraz kultura uz finale Eura: Englezi stavljaju ananas na pizzu, a tek što rade s carbonarom..

11.07.2021 u 18:48

Bionic
Reading

Večerašnje finale Eura nije samo sportska borba, nego i sudar kultura, komentira BBC koji kao ilustraciju prenosi pitanje koje je postavio londonski dopisnik dnevnika La Repubblica: 'Stavljaju li Englezi doista ananas na pizzu?', te odgovara: 'Rijetko, ali pravi je problem to što dodaju vrhnje u carbonaru'

Dnevnik Corriere della Sera, pak, ističe da je 'Italija zemlja ljepote': 'Mi ne zabijamo samo golove, mi zabijamo prekrasne golove, uz to, ne postoji loše obučen Talijan, nego postoje Talijani koje ne zanima lijepo se obuči.'

'Nogomet je u venama obje nacije', ističe BBC u svojem komentaru dodajući da Engleska naslov čeka od 1966. godine, a Italija ga je zadnji put osvojila 1968. godine, prenosi HRT.

Oba su tima revolucionarno mijenjali njihovi treneri – Gareth Southgate i Roberto Mancini doveli su mlađe igrače, a duhove prošlosti ostavili su po strani, komentira BBC.

'Mancini je središnja osoba talijanskog čuda. Kada je on preuzeo momčad 2018.godine, od početka je vjerovao da će doći do ove točke. Vrlo je karizmatičan i elegantan, i njegova je odluka bila da unese veselje u talijansku momčad i talijanski narod', kaže sportski urednika dnevnika Il Messaggero Alvaro Moretti, a prenosi BBC.

Vjera u sudbinu

A Talijani su itekako sretni – to dokazuju i riječi vlasnika kioska Gianluce Santangelija koji kaže da veliko olakšanje što ljudi mogu bez maski zajedno gledati utakmice na velikim ekranima.

'Ja vjerujem u sudbinu, ali mislim da Italija treba igrati svoju klasičnu taktiku: jaka obrana i protunapad, jer se susrećemo s dobrom engleskom momčadi na njihovom terenu', komentirao je Gianluca za BBC.

  • +15
Engleski navijači, Engleska - Hrvatska, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Finale može unijeti i razdor i u mnoge anglo-talijanske brakove, no u takvoj je situaciji ipak nije bila Elisa Sandri koja inače živi u Brightonu sa svojim engleskim partnerom, a trenutačno je u Rimu.

'Imala sam neobično užarenu diskusiju s engleskim kolegama na poslu, ali sa svojim partnerom sam gledala utakmice i uvijek smo navijali za oba tima', napomenula je za BBC Elisa Sandri.

Morosinu Zorzi, pak, najviše brine što se finale održava u isto vrijeme kad i vjenčanje njezina sina.

'Inače nisam ljubiteljica nogometa, ali ako Italija pobjedi, bit će to zbog nacionalnog duha, a u Rimu će sigurno biti velika proslava', ocjenjuje Morosina u izjavi za BBC.