UVRIJEDILI I ABORIDŽINE

Sramota hrvatske dijaspore: Na finalu australskog kupa podizali desnicu u fašistički pozdrav i uzvikivali 'Za dom spremni'

01.10.2022 u 16:01

Bionic
Reading

Na finalnoj utakmici nogometnog Kupa Australije između Sydney Uniteda 58 i Macarthur FC-a navijači kluba iz Sydneyja, koji uglavnom okuplja hrvatsku dijasporu, još su jednom 'proslavili' hrvatsko ime u svijetu

Kako javljaju australski mediji, tijekom utakmice u prijenosu uživo mogli su se vidjeti prizori navijača koji podižu desnicu u nacistički pozdrav, skandiraju 'Za dom spremni' i mašu hrvatskim zastavama s prvim bijelim poljem na grbu.

Navijači Sydney Uniteda su prethodno izviždali i Erin Wilkins, pripadnicu nevladine organizacije za uključivanje Aboridžina u australsko društvo, koja je uoči početka finala izvela svojevrsnu obrednu himnu Aboridžina u Australiji 'Welcome to Country', javlja news.com.au.

“Ulazak u finale Sydney Uniteda trebao je biti dobra stvar. Prvi drugoligaški klub koji je to uspio. Umjesto toga, razotkrio je neonaciste u njihovoj skupini navijača. Nadam se da će cijeli klub biti istražen. Ovi ljudi ne bi trebali biti dobrodošli u nogometu u ovoj zemlji", tvitao je australski komentator Jake Buckley, a oglasili su se i još neki revoltirani ljubitelji nogometa na Twitteru.

Sydney United je klub hrvatskih iseljenika u Australiji koji postoji već 64 godine, te prvi drugoligaš u povijesti koji je dogurao do završnice australskog kupa kupa u toj zemlji. Osnovan je pod imenom Sydney Croatia, ali je krajem osamdesetih godina promijenio ime jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima klubova.

Na stadiono CommBank okupio se 16.461 gledatelj, no niti ovakva podrška s tribina Sydney Unitedu nije bila dovoljna za pobjedu u kupu - Macarthur je pobijedio s 2:0 i osvojio australski kup. Više o samoj utakmici pročitajte ovdje.