KRIVI SIGNAL

Spor Austrije i Mađarske zbog oslobađanja krijumčara ljudima

22.05.2023 u 16:34

Bionic
Reading

Odluka Budimpešte da oslobodi strane državljane osuđene zbog trgovanja ljudima dovela je do prosvjeda susjedne Austrije, koja je u ponedjeljak pozvala na razgovor mađarskog veleposlanika.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je u travnju donijela odluku kojom je, pod uvjetom da napuste zemlju u roku od 72 sata, dozvolila puštanje na slobodu stranih državljana osuđenih zbog krijumčarenja ljudima, a kao razlog je navela prenapučenost zatvora.

"Mislimo da je to u potpunosti krivi signal", rekao je novinarima austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg uoči sastanka Europske unije u Bruxellesu, dodavši da traži "potpuno pojašnjenje" Budimpešte.

Austrija je glavno odredište krijumčarenih migranata koji do središta Unije dolaze preko Mađarske s Balkana, a Beč oslobađanje krijumčara ljudima smatra sigurnosnom prijetnjom.

Mađarska ruta i dalje privlači mnoge migrante unatoč pojačanim ophodnjama granične policije i čeličnoj ogradi koju je Mađarska izgradila nakon migracijske krize 2015.

Migranti, jednom kad dođu u Mađarsku, mogu se kretati preko uglavnom otvorenih granica unutar šengenskog područja prema bogatijim državama EU-a poput Austrije ili Njemačke.

Nacionalist Orban, koji je na vlasti od 2010., provodi antiimigracijsku politiku, a zbog strogih pravila o azilu došao je u sukob s Europskom unijom i kritizirala ga je Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto je na brifingu za medije u ponedjeljak branio puštanje zatvorenika na slobodu, rekavši da je riječ o "suverenoj mađarskoj odluci".

"Mi deportiramo strane kriminalce i bolje je da napuste zemlju", rekao je Szijjarto nakon razgovora sa Schallenbergom.

Više od 13 posto osoba u mađarskim zatvorima se tamo nalazi zbog trgovanja ljudima, rekao je glasnogovornik mađarske zatvorske službe György Makula za portal index.hu.

Mađarska policija je odvraćala ili pritvarala više od 2000 nezakonitih migranata svakog tjedna tijekom proteklog mjeseca uzduž južne granice s balkanskim zemljama, prema podacima policije.