DA SE NE ZABORAVI

Spomenik žrtvama srpske agresije u Tovarniku

29.01.2013 u 08:45

Bionic
Reading

Na tužnu 15. obljetnicu ukopa 53 mještana Tovarnika, sela na krajnjem istoku Hrvatske teško stradalog u Domovinskom ratu, bit će otkriveno spomen-obilježje žrtvama srpske agresije. Spomenik će, uz komemoraciju, biti otkriven u četvrtak 31. siječnja

Na ideju za spomenik došli su članovi Udruge Dr. Ante Starčević, a u tome su ih podržale i općinske vlasti, pa su iz kamenoloma tvrtke Markam-G iz Donjeg Dolca kod Splita dobili kamene stijene koje su, uz ugrađenu ploču s imena svih ubijenih, poginulih i nestalih tijekom Domovinskog rata, pretvorene u spomen-obilježje.

'Želja nam je spomen-obilježjem sačuvati trajnu uspomenu i budućim generacijama ukazati na hrabrost onih kojih više nema. Svako mjesto u kojem je prolivena krv za slobodnu i neovisnu Hrvatsku treba obilježiti na dostojan način. Spomenik je posvećen svim mještanima Tovarnika koji su svoje živote dali za Hrvatsku', kaže Antun Ivanković, predsjednik udruge.

Navodi i da će 'među imenima žrtvama biti upisano i troje Srba koji su ubijeni u velikosrpskoj agresiji na Tovarnik' te je uvjeren da će 'spomenik biti ponos svih branitelja i građana s obzirom na značenje Tovarnika u hrvatskoj povijesti'.


Podizanje spomenika nastavak je djelatnosti Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika koja na razne načine – objavljivanjem knjiga, organizacijom znanstvenih simpozija, snimanjem filmova i drugim pothvatima - radi na zaštiti povijesnih i drugih vrijednosti hrvatske baštine.