poziv na oprez

Splitski Stožer civilne zaštite pozvao da se ne održavaju masovni skupovi: 'Ne smijemo dozvoliti lanjski scenarij'

02.07.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski Županijski stožer civilne zaštite na današnjem je sastanku s načelnicima gradskih i općinskih stožera civilne zaštite u toj županiji pozvao da se ne održavaju masovni skupovi, a građane je pozvao da se cijepe.

Splitsko-dalmatinski Županijski stožer civilne zaštite na današnjem je sastanku s načelnicima gradskih i općinskih stožera civilne zaštite u toj županiji pozvao da se ne održavaju masovni skupovi, a građane je pozvao da se cijepe.

"Sva ona događanja u kojima se ne može kontrolirati broj uzvanika i na kojima se ne može kontrolirati tko će i na koji način ući - preporuka je da se ne održavaju", rekao je novinarima načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.

Dodao je kako su na današnjem sastanku načelnici općinskih i gradskih stožera civilne zaštite s područja te županije upozoreni da su dužni u svojoj sredini davati upute u vezi s održavanjem događaja.

Po Gabrićevim riječima, na današnjem su sastanku bili i predstavnici policije i inspektorata, koji su gradskim i općinskim načelnicima  stožera civilne zaštite objasnili što trebaju učiniti prilikom organizacije skupova ili će u protivnom "odgovarati  za svoje postupke".

Također je rekao da Splitsko-dalmatinska županija tijekom turističke sezone neće financirati aktivnosti i događaje koji mogu uzrokovati širenje zaraze koronavirusom. Istaknuo je kako smo u srcu sezone te da je trenutačna epidemiološka situacija u županiji dobra, pri čemu je upozorio kako se ona može pogoršati, kao prošle godine nakon Velike Gospe, kad se broj zaraženih "strašno povećao".

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin je istaknula kako je danas na području te županije među testiranima 1,6 posto zaraženih, što je zadovoljavajuće.

Upozorila je da se stanje može pogoršati ako se građani ne cijepe. Podsjetila je da je bilo planirano da se u toj županiji do kraja lipnja cijepi 50 posto stanovništva, a cijepljeno je 38 posto.

Najavila je akcije i cijepljenje diljem županije, gdje god ih pozovu lokalni dužnosnici i osiguraju im prostor za cijepljenje.

"Organizirali smo javnim pozivom cijepljenje po splitskim kvartovima, ali odaziv nije bio zadovoljavajući", rekla je Karin.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Splita Bojan Ivošević izvijestio je da se kvalifikacijski košarkaški turnir za odlazak na Olimpijske  igre u Tokiju u splitskoj Spaladium areni održava u skladu s epidemiološkim mjerama.

"Što se tiče tog turnira, on je u potpunosti u skladu s epidemiološkim mjerama", rekao je Ivošević i dodao kako gledatelji ne mogu biti nazočni bez covid putovnice, antigenskog testa ne starijeg od 48 sati ili PCR testa ne starijeg od 82 sata. Najavio je kako će se Splitski festival uskoro također održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

"Zbog toga će neki koncerti koji su trebali biti Rivi biti otkazani ili premješteni na alternativnu lokaciju, gdje će biti moguće kontrolirati broj nazočnih u publici", rekao je Ivošević.