ostojić za tportal:

Turizam na kocki? 'Delta soj nije prijetnja sezoni, ali na tržištu se osjećaju oprez i neizvjesnost'

02.07.2021 u 15:18

Bionic
Reading

Delta soj koronavirusa, koji je potekao iz Indije, počeo se brzo širiti Europom. Najteže stanje je u Portugalu: Lisabon je završio u lockdownu i uveden je policijski sat kako bi se usporilo širenje varijante virusa koja širi 50-60 posto brže od alfa soja, prije poznatog kao i britanski. Njemačka je već uvela velika ograničenja za putnike koji dolaze iz Portugala, dok je broj novozaraženih u Hrvatskoj ovaj tjedan porastao za 20 posto. S takvim vijestima teško se ne zapitati što će biti s našom, zasad vrlo uspješnom turističkom sezonom

Hrvatska u dosadašnjem dijelu godine bilježi odlične turističke rezultate, primjerice za prošli, produljeni vikend, u zemlji je u prosjeku svakog dana bilo više od 300.000 turista. To se može zahvaliti i povoljnoj epidemiološkoj situaciji - cijela naša zemlja je po Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti te njemačkom institutu Robert Koch u zelenoj, nerizičnoj zoni.

Uz to projekt Safe Stay in Croatia dobro je prihvaćen te je u njemu više od 16.000 raznih turističkih objekata, procijepljenost turističkih djelatnika u nekim županijama viša je od 70 posto, u najposjećenijoj turističkoj destinaciji, Rovinju, procijepljeno je više od 80 posto populacije, dok čelnici turističkih kompanija i udruženja od početka godine ponavljaju da je dobra epidemiološka situacija jedina garancija za uspješnu sezonu.

Nažalost, u Zadarskoj županiji koronavirus se širi daleko brže nego u ostatku zemlje, što je posljedica nepridržavanja propisanih mjera. Ljudi iz struke kažu kako za sad nema mjesta panici i govoru o naglom prekidu sezone kakav se dogodio u lanjskom kolovozu, ali neizvjesnost je postala primjetna.

Upitali smo Veljka Ostojića, predsjednika Hrvatske udruge turizma, kakvo je stanje na tržištu i osjeti li se u ovom trenutku strah od delta soja i novog vala korone u Europi na turističkim rezervacijama i dolascima. On kaže kako do nikakvog otkazivanja nije došlo, ali da se stanje mijenja i izuzetno je dinamično.

'Četiri su glavna čimbenika koja će utjecati na stanje rezervacija u našoj zemlji. To su epidemiološko stanje u Hrvatskoj i širenje delta soja, epidemiološko stanje u najznačajnijim emitivnim zemljama i širenje delta soja u njima, ukupna procijepljenost u zemlji i emitivnim zemljama te režimi putovanja', kaže nam Ostojić.

Kaže nam da se na tržištu osjećaju oprez i neizvjesnost zato što na razini Europske unije opet nije postignut jedinstven dogovor oko režima putovanja. 'Moramo biti oprezni oko režima ulaska gostiju iz delta sojem najpogođenijih zemalja', poručuje Ostojić.

Prema nekim projekcijama, ako ne bude iznenađenja u HUT-u ove godine očekuju, na razini Hrvatske između 50 i 60 posto noćenja s tri tržišta: Njemačke, Slovenije i Austrije. 'Donošenjem odluka oko režima putovanja ne smijemo dati povod za bilo kakva ograničenja prema tim tržištima, naročito Njemačkoj', zaključio je.

  • +8
U Dubrovnik je prvi puta od hrvatske samostalnosti sletio avion izravno iz New Yorka Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

U petak se u Zagrebu održala polugodišnja skupština krovnog europskog udruženja putničkih agencija ECTAA za koju je ove godine Hrvatska preporučena turistička destinacija i koja se prema njihovom sudu po mjerama i sigurnosnim protokolima pokazala kao jedan od lidera za organizirana putovanja. Predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski izjavio je da Hrvatska epidemiološkim mjerama pristupila praktično zbog čega se unatoč pandemiji turizam može odvijati.

'Prva je u EU-u uvela mogućnost dolaska u zemlju s covid-potvrdama koje dokazuju da su turisti cijepljeni. Od srpnja se očekuje da budu prihvaćene na razini EU-a i da i to olakša putovanja i turizmu da novu šansu u krizi', kazao je Niewiadomski.

Predsjednik udruge putničkih agencija HGK i član izvršnog odbora ECTAA- Boris Žgomba naglasio je važnost covid potvrda kao tehničkog sredstva za lakše putovanja te je ponovio kako očekuje uspješnost sezone od 60 posto u odnosu na rekordnu 2019.

'Promovirali smo otvorenost Hrvatske vezane za granice i sigurnosne protokole, a kolege su vrlo zadovoljni viđenim. Sve ovo što se događa posljednjih godinu dana je živa materija, sad su došle covid potvrde i mi tražimo način da pomognemo vladama da to što bolje funkcionira. Očekujemo da će se booking koji je izostao u predsezoni preliti u posezonu i generalno očekujemo jednu dobru turističku godinu. Jadran ima najveći booking, no oporavlja se i Zagreb, a u manjoj mjeri i kontinent. Ako nam situaciju to dopusti, očekujemo dobru turističku godinu, na razini 60 posto i više prometa u usporedbi s 2019', zaključio je Žgomba.