prodor virusa

Splitski SDP poziva na odgovornost zbog Doma za starije i nemoćne osobe u kojem je umrlo 18 štićenika

07.05.2020 u 13:15

Bionic
Reading

Splitski SDP-ovci u četvrtak su na konferenciji za novinare još jedanput istaknuli kako je bitno da javnost bude jasno i nedvosmisleno upoznata s izvješćem o obavljenom nadzoru u Domu za starije nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, iz kojeg je umrlo 18 štićenika zaraženih koronavirusom.

Čelnik splitskog SDP-a Goran Kotur rekao je kako mu je žao i da je "sramotno što naši zemaljski zaštitnici u epidemiji ne koriste sve resurse koje imaju na raspolaganju da nas zaštite" te da u zadnje vrijeme kompromitiraju svoju poziciju, pogotovo u slučaju Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Ustvrdio je kako ono što su govorili prije par tjedana sada opovrgavaju i tako demantiraju sami sebe na županijskoj i nacionalnoj razini.

Drži da stvaraju još veći problem jer se javlja nepovjerenje u institucije i u one koje bismo trebali gledati kako će nas zaštititi i slijediti njihove upute.

"Imamo izvješće koje još nismo vidjeli, izvješće koje nakon mjesec dana od otkrivanja koronavirusa u domu još nije dostavljeno ni vijećnicima u Županijskoj skupštini, a kamoli javnosti, što je trebalo napraviti odmah", istaknuo je Kotur.

Naglasivši kako je bitno da javnost bude u cijelosti i nedvosmisleno upoznata s izvješćem nakon inspekcijskog nadzora u domu, predsjednik Savjeta za zdravstvo i član Gradskog odbora splitskog SDP-a Tonči Stipić je rekao kako javnost do danas te nalaze nema. Rekao je kako je rezultat prodora virusa u dom za posljedicu imao 68 zaraženih štićenika, od kojih je 18 umrlo.

"Na sve funkcije ili djelatnosti od posebnog interesa za zajednicu ne bi se trebali kadrovirati ljudi po političkoj podobnosti, već bi mjerilo trebalo biti stručnost i sposobnost. To se nažalost ne događa ni na državnoj ni na županijskoj razini, gdje koalicijski partneri HDZ i HGS sa Željkom Kerumom rade na način koji nije najbolji, što se pokazalo i u ovom primjeru", izjavio je Stipić.

Novinare je zanimalo tko je po njemu odgovoran za stanje u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, na što je odgovorio da je problem u tome što nemamo potpune informacije te da nam nije pružen uvid u kronologiju događaja.

Istaknuo je kako je neposredno nakon prodora virusa u dom javnost mogla čuti kontradiktorne izjave pojedinih sudionika u procesu, a članovi Stožera nakon dolaska u Split najavili da će se obaviti izvidi o kojima će javnost biti obaviještena, no do danas, kako je rekao, "to ne znamo pa ne možemo nikoga optuživati".