Splitski SDP:

'Prvi maj nije folklor, već živi praznik borbe za radnike'

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 01.05.2020 12:16
  • Objavljeno 01.05.2020 u 12:16
Goran Kotur, čelnik splitskog SDP-a

Goran Kotur, čelnik splitskog SDP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić/PIXSELL

Splitski SDP u petak je s Peristila čestitao i Međunarodni praznik rada poručivši da 1. maj nije samo folklor i običaj već je to živi praznik i simbol borbe za radnička prava.

Pedsjednik splitskog SDP- a Goran Kotur je istaknuo kako ove godine imamo krizu koju će Hrvatska puno teže podnijeti nego brojne zemlje Europe i to zato što je posljednjih 30 godina sistematski deindustrijalizirana, a to je proveo politički virus zvan HDZ.

"Zato smo, pogotovo mi u Dalmaciji, pretežno ovisni o turizmu. Dobro je da se svijest ljudi mijenja, što se industrija više ne smatra nečim nazadnim i lošim. Znamo da se u svijetu govori o zelenoj industriji i o održivom razvoju, te vjerujem da će Hrvatska, kada se u društvu dosegne kritična masa da trebamo proizvoditi, krenuti u pravom razvojnom pravcu, a ne u ovom privremenom", izjavio je Kotur.

Dodaje kako turizam sam po sebi nije loš ako je održiv, no smatra da ne može nositi razvoj Hrvatske, te se ne smije razvijati na tako neodrživ način jer su onda nesigurna radna mjesta, a slaba su i radnička prava. Drži da ako iz ove krize izađe nešto dobro izaći će svijest da se konačno moramo početi ozbiljno baviti našim razvojem.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo splitskog SDP-a ​Tonći Stipić je istaknuo važnost svih onih koji i danas rade u sustavu zdravstva, ali i ne zdravstvenih djelatnika, te onih koji rade kroz ustanove socijalne skrbi.

Koronavirus je pred zdravstvo postavio niz novih problema i zahtjeva s kojima se do sada djelatnici nisu suočavali. Zaposleni u zdravstvenom sustavu ​se sa ​iznimnom stručnošću, angažmanom i svim onim što svakodnevno rade pokušavaju i uspijevaju se boriti s problemima​, dodaje Stipić​.

​"Samim time je neophodno na jedan objektivan i pravedan način valorizirati njihov rad i raditi na daljnjem i neprekidnom poboljšanju zdravstvenog sustava u organizacijskom smislu za kojeg vidimo da još uvijek nije idealan, da je manjkav u nekim segmentima", rekao je.

Smatra da je potrebno raditi na pribavljanju i osiguravanju svih materijalnih sredstava potrebnih za rad i poboljšanje uvjeta rada zdravstvenim djelatnicima​, a osobito imajući u vidu da pandemiju nismo pobijedili, da je još uvijek prisutna kao opasnost zbog čega je potrebna disciplina i ozbiljnost svih nas zajedno​.

Splitski SDP je ponovio kako se u slučaju Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu radi o krajnjoj neodgovornosti ravnatelja Ivana Škaričića te političkoj neodgovornost županijske strukture HDZ- a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!