ČETVRTA PARADA PONOSA

Split Pride osigurava 600 policajaca

07.06.2014 u 08:47

Bionic
Reading

Današnji Split Pride osiguravat će oko 600 policajaca među kojima neće biti samo oni iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, nego i iz okolnih policijskih uprava, a na tom će se događaju prvi put koristiti i jedno od dva MUP-ova kombi stožerna vozila opremljena s modernom video-opremom i opremom za telekomunikacije, koje je danas stiglo na splitsku rivu, potvrđeno je u policiji

Do završetka Split pridea iz tog će se specijalnog, vrlo sofisticiranog vozila snimati to okupljanje, i to prije početka, za vrijeme trajanja i nakon njega.

Na krovu vozila je kamera, a u unutrašnjosti je pravi Operativno-komunikacijski centar s nekoliko ekrana i otvorenom vezom s policajcima na terenu. S pomoću uređaja se u vrlo kratkom vremenu može reagirati na bilo koji ispad ili narušavanje javnog reda i mira. Kamere su visoke rezolucije, pa osobu bez problema mogu snimiti i na većim udaljenostima.

Četvrti po redu Split Pride će se u Đardinu s početkom u 12 sati. Okupljanje će trajati dva sata nakon čega se očekuje da u 14 sati povorka krene iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice s povratkom do Đardina, gdje će se održati Split Pride program, a koji se do sada održavao na rivi.

Dane prije Split Pridea policija, gradonačelnik, ali i druge institucije upozoravali su javnost na toleranciju i uvažavanje pogotovo kada se zna da je posljednje tri godine za vrijeme održavanja te manifestacije prijavljeno 27 osoba zbog nasilničkog ponašanja, rasne i druge diskriminacije, te sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Najviše prijavljenih, njih 25, je bilo u prvoj godini održavanja, 2011.