preminula dvojica

Split: Optuženi u aferi Dijagnoza prije 12 godina, danas im počelo suđenje

25.01.2021 u 18:13

Bionic
Reading

U velikoj dvorani splitskog Županijskog suda danas je počelo suđenje optuženima u aferi Dijagnoza. Uhićeni su radi namještanja lažnih vojnih invalidskih mirovina koje su sređivale za novčanu naknadu prije 13 godina, optužnicu je USKOK podigao prije 12 godina, a do danas su održane tek dvije rasprave. U međuvremenu su preminula dvojica optuženika, a lani je zbog zastare doneseno rješenje o obustavi postupka za desetinu od 110 kaznenih djela

Dogodine će zastara nastupiti za još 40 kaznenih djela, a s obzirom na moguće procesne situacije veliko je pitanje hoće li išta ostati od USKOK-ove optužnice, piše Dalmatinski portal.

Danas smo u velikoj dvorani splitskog suda gledali zapravo reprizu s prve rasprave održane prije deset godina. Obrana je, naime, zatražila da sud još jednom razmotri jesu li sudski nalozi za tajne mjere nadzora, odnosno, prisluškivanje optuženika donijeti zakonito ili ne.

Branitelj Željko Gulišija naveo je kako se sudac istrage u nalozima pozvao na obrazloženje USKOK-a. 'To bi bilo kao da se sudac u obrazloženju presude poziva na obrazloženje optužnice', kazao je Gulišija.

O zahtjevu je inače već pravomoćno odlučeno, no Gulišija smatra da bi cijelu stvar trebalo razmotriti još jednom jer su u međuvremenu donesene drugačije odluke Ustavnog, Vrhovnog i suda za ljudska prava.

Kada se prvi put odlučivalo o zahtjevu obrane da se snimci zbog naloga stave van snage i postupka, trebalo je čak tri i pol godine da rješenje postane pravomoćno.

'O nalozima je već pravomoćno odlučeno. Na ovo se ne može gledati drukčije nego kao zlouporabu prava obrane kojom se nastoji odugovlačiti ionako dugotrajan postupak. Više od tri godine trebalo je za odluku o nalozima, a za 41 djelo 2022. nastupa zastara', elaborirala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Natalija Petković.

Predsjednik sudskog vijeća Dinko Mešin odlučio je razmotriti prijedlog obrane. U Vijeću su uz njega i suci koji su proteklih deset godina dužili predmet, sutkinja Maria Majić koja je 2011. donijela rješenje o zahtjevu obrane oko naloga i koje je tek 2014. postalo pravomoćno jer se nekoliko puta vraćalo s Vrhovnog suda te sudac Damir Romac koji nije održao nijednu raspravu jer za to nije bilo uvjeta s obzirom na teško zdravstveno stanje optuženika Damira Rebića i Mladana Jelavića, supruga prvooptužene medicinske tehničarke Suzane Jelavić.

Obojica su umrli, a danas su se na optuženičkoj klupi pored Jelavić našli i Dragiša Šušić, vozač HZMO-a, medicinski tehničar Marijo Tafra te liječnici Valter Nutrizio, Boris Samaržija, Dario Sučević i Boran Uglešić, kojeg brane tri branitelja, zaključuje Dalmatinski portal.