KORUPCIJA U ZDRAVSTVU

Bolest optuženika odgodila suđenje za 'Dijagnozu'

03.06.2009 u 11:28

Bionic
Reading

Danas započeto suđenje na Županijskom sudu u Splitu u korupcijskoj aferi 'Dijagnoza' odgođeno je na neodređeno vrijeme zbog zdravstvenog stanja jednog od devetoro optuženih.

U sudskom postupku optužena su petorica liječnika, medicinski tehničar, vozač Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Splitu, te umirovljena medicinska sestra i njezin muž.

Ante Rebić, odvjetnik optuženog liječnika Damira Rebića, sud je izvijestio kako njegov branjenik nije sposoban pratiti raspravu zbog svog zdravstvenog stanja, odnosno da je 'pretrpio nekoliko moždanih i srčanih udara, a ima i fiziološke poteškoće koje mu otežavaju praćenje sudske rasprave'. 'Brojni neurolozi i psihijatri su mi laički kazali kako je njegova glava zbog toga puna rupa', kazao je odvjetnik Ante Rebić.

Mario Tafra, Valter Nutrizio, Boran Uglešić, Damir Rebić

Na pitanje predsjednice Vijeća, sutkinje Marije Majić, može li pratiti suđenje optuženi Damir Rebić odgovorio je kako ne zna može li suvislo pratiti sve ono što će se događati u sudnici, ali da može sjediti.

Nakon kraćeg vijećanja sutkinje Majić i članova Vijeća donijeto je rješenje o odgodi rasprave, tijekom kojeg će se nad optuženim Damirom Rebićem provesti neuropsihijatrijsko vještačenje i psihologijska obrada.

USKOK-ova optužnica tereti devetoro optuženih - umirovljenu medicinsku tehničarku Suzanu Jelavić (43), njena muža Mladena Jelavića (41), vozača Dragišu Šušića (44), medicinskog tehničara Marija Tafru (35) te liječnike Darija Sučevića (44), Borana Uglešića (35), Valtera Nutrizija (53), Damira Rebića (61) i Borisa Samardžiju (44) - za primanje mita, krivotvorenje isprava i zloporabu položaja i ovlasti.

U optužnici se navodi kako je Suzana Jelavić od početka 2006. do 11. veljače 2008. godine u Splitu i Zagrebu povezala optuženike kako bi zajedno raznim korisnicima omogućavali stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida koji im ne pripada, te stjecanje prava na invalidske mirovine, čijom bi isplatom, kako je navedeno, za državni proračun nastala šteta 'velikih razmjera'. Od korisnika je, ovisno o usluzi koju su tražili od nje, uzimala od 4200 do 6500 eura.

Svi optuženici se brane sa slobode, a svi su jutros došli na početak suđenja.

U izjavi za Hrvatsku televiziju prvooptužena Suzana Jelavić je kazala kako želi da se proces što prije završi, jer je riječ o 'scenariju za koji se zna od početka do kraja kakav će biti'. 'Ovdje su trebali biti neki drugi glumci, ali što je tu je. Mogu samo reći da je UDBA dječji vrtić za ovo', kazala je.