'GRADSKO OKO'

Splićani dobili aplikaciju za komunalne probleme

15.03.2019 u 12:18

Bionic
Reading

'Gradsko oko' naziv je aplikacije koja je u petak ujutro započela s radom, a preko koje Splićani mogu svojim gradskim vlastima, komunalcima, javnim poduzećima i drugim institucijama prijaviti komunalne, prometne i infrastrukturne probleme. Split je šezdeseta jedinica lokalne samouprave koja se priključila ovom projektu, ali i jedna od tek deset koje građanima u svakom trenutku omogućavaju uvid postotak riješenih prijava i komunikaciju s njima obavlja dvosmjerno

Projekt je izrađen u suradnji s riječkom tvrtkom RI-ING NET i u iduće dvije godine stajat će 120 tisuća kuna. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je da će se ova aplikacija povezati s drugima u sklopu šireg projekta Splita kao pametnog grada.

'Ovo je mjera koja je prije svega upućena prema građanima i teži iskoraku u uvođenju komunalnog reda, oni su pozvani sudjelovati jer gradska vlast i komunalna poduzeća ne mogu sve učiniti sami. Ovo je i alat našim komunalnim redarima', kazao je Krstulović Opara.

Pročelnica Radojka Tomašević pojasnila je da će svi zaprimljeni predmeti iz komunalne sfere biti evidentirani u centralnoj bazi, dok je savjetnik za komunalu Ivica Grubišić obećao da će sve prijave biti obrađene u roku od tjedan dana.

'Građani će imati uvid u status svakog svog predmeta, dobit će ime osobe zadužene za rješavanje i biti obaviješteni o razvoju', kazao je Grubišić, dok je Marko Andrić iz riječke tvrtke napomenuo da komunikacija neće ići samo preko aplikacije, nego i sms poruka ili e-maila.

Upravo današnji savjetnik splitskog gradonačelnika Ivica Grubišić uoči prošlih izbora zajedno s gradskim vijećnikom Antom Zoričićem bio je razvio aplikaciju 'Popravi grad', koja je funkcionirala na sličnom principu, no po ulasku u gradsku upravu ona je ugašena.