DORH OBJAŠNJAVA:

'Spis nije u ladici nego se provode potrebne radnje'

03.02.2014 u 16:38

Bionic
Reading

Nakon teksta objavljenog na tportalu pod naslovom 'Zašto je Bajić reagirao tek nakon javnog istupa Jasmine Jovev?', DORH je demantirao tvrdnje navedene u tom tekstu. Kažu da nisu dužni obavještavati javnost o postupanjima tijekom izvida, nego tek kada to nalaže interes javnosti. Reagiranje prenosimo u cijelosti

'Nije točno da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić reagirao tek nakon javnog istupa Jasmine Jovev i potpuno nam je nepoznato iz čega je novinarka izvukla taj zaključak, kao i pitanje 'zašto nisu postupali prije skoro godinu dana', odnosno zaključak da se 'slučaj otegao kao što se otegao i onaj Branka Šegona'.

Sukladno članku 206.f  Zakona o kaznenom postupku, postupanje tijekom izvida je tajno što znači da prijava 'ne leži u nečijoj ladici' kako to zaključuje potpisana novinarka, već se provode potrebne radnje.
Isti članak spomenutog Zakona određuje da tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan posebnim zakonom.
Upravo je to učinilo Županijsko državno odvjetništvo u Sisku kada je jučer objavilo priopćenje kojim je odgovorilo na upite novinara zaprimljene kako usmenim tako i pisanim putem.

Navedeno je i razvidno iz priopćenja u kojem se navodi da 'do sada je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku tijekom provođenja izvida zatražilo porezno upravni nadzor od Porezne uprave, Središnjeg ureda Zagreb, a također je od policije i od Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zatraženo sveobuhvatno kriminalističko istraživanje. Po primitku naloga policija je na temelju do tada prikupljenih saznanja obavijestila Županijsko državno odvjetništvo u Sisku kako je istraživanje u tijeku i kako će po dovršetku istraživanja dostaviti potrebnu dokumentaciju i podatke o svim drugim saznanjima.'