LUŽKOV I BATURINA PUTEM BEREZOVSKOGA?

Specijalci upali u kompaniju najbogatije žene Rusije

17.02.2011 u 10:40

Bionic
Reading

Djelatnici specijalne policije OMON i agenti u civilu upali su jutros u sjedište kompanije Inteko u centru Moskve. Riječ je o građevinskoj tvrtki čiji je vlasnik Jelena Baturina, žena svrgnutog moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova

U trenutku pisanja teksta pretres još traje, a svi zaposlenici strpani su u jednu sobu na sat vremena. Policija se nalazi u računovodstvu i prema izvorima iz kompanije, pregledava dokumente. Lužkov, Baturina i njihova djeca već se mjesecima nalaze u inozemstvu, najvjerojatnije u Engleskoj. Austrija i Latvija odbile su Lužkovu izdati boravišnu dozvolu, a bivši gradonačelnik tvrdi da se protiv njega sprema politički progon. U medijima se tjednima pričalo o pokretanju istrage protiv kompanije Inteko, a novi gradonačelnik Sergej Sobjanjin otkazao joj je nekoliko poslova zbog kojih je navodno izgubila više od deset milijuna dolara. Proteklih dana kružile su glasine da Baturina pokušava prodati Inteko. Inače, procjenjuje se da cjelokupni imetak najbogatije žene u Rusiji premašuje milijardu dolara.

Scenarij koji podsjeća na početak 2000-ih godina
Na sličan način Rusiju su početkom proteklog desetljeća napuštali moćni oligarsi Boris Berezovski i Vladimir Gusinski, a Mihail Hodorkovski, koji je odlučio ostati, i danas sjedi u zatvoru te je neizvjesno kada bi se mogao naći na slobodi, jer se protiv njega neprestano otvaraju nove istrage.

Lužkov je bio čelni čovjek Moskve tijekom dva turbulentna desetljeća nakon raspada Sovjetskog Saveza. Praktički sve to vrijeme oporba ga je smatrala vrhom korupcijskog sistema, a Baturinu građevinskom tajkunicom-monopolisticom, odgovornom za seriju građevinskih skandala u tranzicijskoj Moskvi. No premda se pričalo da se u Kremlju godinama pokušavaju riješiti ekscesnog šefa metropole, bračni par doimao se nedodirljivim sve dok se lani zbog stopiranja gradnje skandaloznog autoputa Moskva - Sankt Peterburg Lužkov nije usudio usprotiviti Dmitriju Medvedevu. Nakon strahovite difamacijske medijske kampanje, predsjednik je otpustio Lužkova iskoristivši svoje pravo da smjenjuje šefove autonomnih jedinica Ruske Federacije. Proteklih dana u ruskim medijima pojavile su se nevjerojatne informacije da je Lužkov pronevjerio čak 5,7 milijardi eura novca iz budžeta u samo dvije godine.