nesreće na moru

Spašeni brodolomci na Krku, jedna osoba ozlijeđena tijekom pristajanja na Ugljanu

30.07.2023 u 18:47

Bionic
Reading

U proteklih nekoliko dana dogodilo se nekoliko izvanrednih događaja na moru i pomorskih nesreća u riječkom i zadarskom akvatoriju, pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena, a dvoje je brodolomaca spašeno te nije bilo onečišćenja mora i morskog okoliša

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je kako je u nedjelju ujutro uspješno okončana koordinirana akcija traganja i spašavanja dvoje brodolomaca, bračnog para iz Austrije. Akcija spašavanja pokrenuta je jutros, oko 7,41 sati, nakon što je MRCC Rijeka zaprimio dojavu o njihovom nestanku, a pronađeni su oko 9,50 sati kod mjesta Klimno na Krku, u uvali Poružinj. Brodolomci su bili zatečeni na brodici nasukanoj na obalne stijene. Muškarac je u nesreći pretrpio lakše tjelesne ozljede te je odbio ponuđeni medicinski prijevoz, dok njegova supruga u nesreći nije ozlijeđena.

Preliminarnim očevidom ustanovljeno je da je nasukana brodica austrijske zastave, duljine 5,6 metara u vlasništvu druge osobe, također austrijskog državljanina, kojemu je izdan nalog za odsukavanje i tegalj. Austrijski bračni par izjavio je kako se nesreća dogodila uslijed iznenadnog nevremena na moru, koje ih je odbacilo na stijene. Nakon dovršetka očevida, spasilačkim brodom "VID" prevezeni su u mjesto Šilo.

U zadarskom akvatoriju dogodila su se tri izvanredna događaja. Lučka kapetanija Zadar 27. i 29. srpnja provela je inspekcijski nadzor nad posadama i plovilima koja su sudjelovala u pomorskim nezgodama u prolazu Mali Ždrelac, uslijed udara u konstrukciju istoimenog mosta. U prvoj nezgodi sudjelovao je katamaran, a plovilo nije pretrpjelo kritična oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća pa je voditelju katamarana izdan nalog za uklanjanje plovila, što je uspješno izvršeno istoga dana. Točan uzrok ove pomorske nezgode utvrdit će daljnjim inspekcijskim nadzorom.

U drugoj nezgodi sudjelovala je jedrilica imena "COSIMO" koja je udarila u konstrukciju mosta i pri tome slomila jarbol. Na jedrilici francuske zastave u trenutku nezgode boravilo je ukupno pet osoba, uključujući voditelja, a svi su talijanski državljani. Ni u ovoj pomorskoj nezgodi nije bilo ozlijeđenih, a kao uzrok nezgode utvrđena je nedovoljna pozornost voditelja brodice.

Također u subotu, 29. srpnja, u 19,20 sati brodica "IRIS" hrvatske zastave, u vlasništvu domaće charter tvrtke, prilikom pristajanja krmom na gat u luci Kukljica na Ugljanu udarila je u obalu, pri čemu je jedna osoba na brodici ozlijeđena. Na brodici se nalazilo ukupno pet osoba uključujući ozlijeđenu, od kojih su četvero državljani Njemačke, a jedan Španjolske. Ozlijeđena osoba je nakon pregleda djelatnika HMP Kali upućena u daljnju medicinsku obradu prema zadarskoj Općoj bolnici. Službenici Lučke kapetanije Zadar obavili su očevid i istragu o uzrocima ove pomorske nesreće.