ZLOČIN NAD GLINSKIM CIVILIMA

Španović odbacio krivnju na obnovljenom suđenju

05.10.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Sisku danas je počelo ponovljeno suđenje za ratni zločin nad civilima na području Gline 1991. Milanu Španoviću, koji je u odsutnosti bio osuđen na kaznu zatvora od 20 godina i kojega je Velika Britanija 19. kolovoza ove godine izručila Hrvatskoj. Španović se izjasnio da se ne osjeća krivim

SISAK - Optužnica tereti Španovića da je kao pripadnik srpske paravojske počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području mjesta Maja i Svračica na području Gline tijekom kolovoza 1991. godine, sudjelujući u mučenjima hrvatskih civila, pljački i paleži imovine Hrvata u tim mjestima.

Na suđenju pred sudskim vijećem za ratne zločine kojim predsjedava sutkinja Snježana Mrkoci, optužnicu protiv Španovića zastupa zamjenik županijskog državnog odvjetnika Ivan Petrkač, dok Španovića brane odvjetnici Silvije Degen iz Zagreba i Antonio Kaleb iz Siska.

Na današnjem ročištu saslušani su svjedoci Stjepan Fabac i Marko Lamza iz Maje, a suđenje se nastavlja saslušanjem ostalih svjedoka optužbe.

Županijski sud u Sisku u odsutnosti je 1994. godine osudio Španovića zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina i nakon izricanja osuđujuće presude za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica.

Španovićev identitet otkriven je u listopadu 2006., kada je počinio krađu u trgovini u Suttonu u Velikoj Britaniji. Tad je utvrđeno da je osam godina živio u mjestu Carshalton u okrugu Surrey u Velikoj Britaniji, a Hrvatska je zatražila izručenje. Velika Britanija izručila je Španovića Hrvatskoj 19. kolovoza ove godine i on je prepraćen na izdržavanje zatvorske kazne u zatvor u Sisku.

Vrhovni sud RH je 20. kolovoza dopustio obnovu sudskog procesa Milanu Španoviću, a Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Sisku 21. kolovoza ove godine odredilo mu je pritvor.