SCENARIJ ZA HRVATSKU

Španjolsku paralizirao zakon o radu!

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 29.06.2010 12:30
  • Objavljeno 29.06.2010 u 11:34
štrajk španjolska sindikat podzemna

štrajk španjolska sindikat podzemna

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Madrid je danas zbog generalnog štrajka osvanuo bez javnoga prijevoza pa je nastao kaos u kojem je zaglavilo dva milijuna ljudi, naročito onih koji koriste metro. Štrajk je totalan, ne vidi mu se kraj, a pridružuju se sve više sindikati nacionalističke provenijencije, tako da je Baskija, na primjer, potpuno paralizirana

Socijalistička Vlada Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera ima pred sobom već 80 posto svih sindikata Španjolske i nalazi se u najvećoj ekonomskoj krizi posljednjih desetljeća pa se u zemlji sve više govori o 'grčkom sindromu'.

Štrajk koji je djelomice započeo jučer, a koji se danas širi, najviše, za sada, pušta korijene među sindikalnim centralama nacionalističke provenijencije kao što su baskijski sindikati CCOO i UGT pri čemu nije baš jasno koliko ljudi ulazi u štrajk jer se protivi planiranim reformama u radnom zakonodavstvu - što jako podsjeća na bitku između hrvatskih sindikata i Vlade Jadranke Kosor - a koliko ih pak štrajka u kontekstu konfrontacije separatističkih snaga Baskije, Navarre, Galicije i Katalonije i centralističke, u ovom slučaju lijevo orijentirane Vlade.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ipak, u ovom posljednjem, 12 mjeseci starom naletu sindikata protiv Zapatera, koji predvode baskijski sindikati okupljeni u centrali CCOO, prevlast je radničkih nad nacionalnim pravima. Glavni tajnik CCOO-Euskadi Unai Sordo izjavio je jučer u Bilbau, a prenosi agencija EFE, 'da su svi radnici pozvani na žestoki otpor Vladi budući da će raznorazne ucjene gospodarstvenih moćnika ovisiti o jačini štrajka'.

Unatoč svim polemikama, nacionalisti među sindikalnim vođama ne kriju, poput Sorda, da će štrajk biti znak upozorenja onim baskijskim zastupnicima koji su u parlamentu glasali za Zapaterovu reformu ili su u glasovanju bili suzdržani.

Zapaterova je Vlada odgovorila, ali mlako. Ona naprosto nema mehanizme da obustavi ili minimalizira učinke generalnog štrajka koji za sada najviše obuhvaća radnike transportnih poduzeća i javnoga prijevoza. U nekim gradovima tek uspijeva pokrenuti 30 posto kapaciteta, ali se za Vladu problemi tek počinju nagomilavati.

Štrajk zahvaća i zdravstveni sustav, tako da bolnice rade kao da se radi o nedjelji ili nacionalom prazniku. Otvorena je tek trećina benzinskih postaja. Javni radio i televizija emitiraju samo osnovne vijesti, nema sprovoda, administracija u općinama i gradovima ne radi već se samo dežura.

Zapatero se sa sastanka na vrhu zemalja članica G-20 u Torontu vratio ohrabren riječima podrške američkog predsjednika Baracka Obame koji mu je

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Štrajk je ispraznio podzemnu

čestitao zbog uvođenja smionih promjena da se osigura solventnost španjolske Vlade. Zbog toga se ne čini da su Zapatero i njegova Socijalistička španjolska radnička partija (PSOE) spremni odstupiti pred naletom radnika i sindikalnih vođa. Naročito i zato što najveća opozicijska stranka, desna Narodna stranka (PP) ne nudi alternativu i vrlo je suzdržana.

Najkraće rečeno, sindikati su ogorčeni zbog uvođenja mjera kojima se poslodavcima bitno olakšava mehanizam otpuštanja radnika i zato što se otpremnine, umjesto s dosadašnjih 45 radnih dana po godini staža, plaćaju s po 20 radnih dana po godini rada. Pregovori su propali kad je Vlada odbila rješenje koje su predlagale sindikalne središnjice o plaćanju 33 radnih dana po godini staža.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi