nova zatvaranja

Španjolske regije uvode nove mjere protiv covida-19; Katalonija uvodi noćni policijski sat

23.12.2021 u 17:41

Bionic
Reading

Sjeveroistočna španjolska pokrajina Katalonija dobila je sudsko odobrenje za uvođenje noćnog policijskog sata u četvrtak, dok Madrid dijeli milijune testova kako bi spriječio daljnje širenje omikron varijante koronavirusa

Španjolska je ukinula većinu restriktivnih mjera tijekom ljeta, potpomognuta visokom stopom cijepljenja.

Omikron je u srijedu doveo do rekordnih 60 tisuća novozaraženih, zbog čega su se dijelovi Španjolske odlučili za nova zatvaranja. Broj mrtvih od covida-19 zasad je ostao nizak, s 50 smrtnih slučajeva u srijedu, 94 u utorak i 29 u ponedjeljak, pokazuju službeni podaci.

Najstrože mjere poduzela je Katalonija koja će od četvrtka navečer zabraniti svojim stanovnicima da napuštaju dom između 1 i 6 sati ujutro.

Pokrajina Murcia na jugu naredila je zatvaranje trgovina i objekata u 1 ujutro, time značajno ograničivši rad kafića i restorana u regiji u kojoj inače ostaju otvoreni do sitnih sati.

Regija oko Madrida, čija je desna čelnica tijekom pandemije stajala na stranu ugostiteljskog sektora, fokusirala se na bolje testiranje, obećavši da će tijekom božićnih blagdana podijeliti 12 milijuna brzih testova.

Sastanak regionalnih čelnika koji je u srijedu sazvao premijer Pedro Sanchez nije rezultirao širim dogovorom o mjerama, osim obaveznog nošenja maski i na otvorenom.

Ministrica zdravlja Carolina Darias je predstavljajući tu mjeru naglasila da nema potrebe za uzbunom.

„Nismo u istoj situaciji kao prošli Božić. Prekretnica je visoka stopa cijepljenih“, rekla je.