TOTALNI FIJASKO

Spaladium Arena postaje splitski 'Obrovac'

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 24.06.2009 11:23
  • Objavljeno 23.06.2009 u 23:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon najave da će se američka tvrtka Global Spectrum povući iz organizacije programa i nastupa u novoj splitskoj Areni u Lori, izgrađenoj za svjetsko prvenstvo u rukometu, problemi su eskalirali svađom i sukobom zaposlenika tvrtke Sportski grad. Jedan djelatnik priveden je zbog narušavanja javnog reda i mira

Nakon svađe direktora korporativne prodaje Global Spectruma, Zlatka Boroučana (37) i  i članice Uprave Sportskog grada TPN Elinde Ravlić (41), Boroučan je otišao s mjesta svađe, da bi se sat kasnije vratio u ured članice uprave i nastavio joj prijetiti. U jednom trenutku razbio joj je laptop i stakleni stolić, lakše je ozlijedivši.

Ona je sve prijavila policiji, koja je direktora Boroučana privela te protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog oštećenja i uništenja tuđe stvari, te prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.

U pozadini te prijave policiji zapravo je prava ljudska drama dvadesetak zaposlenika koji su pred formalnim otkazom zbog odustajanja Global Spectruma od posla sa splitskom dvoranom. Ljutiti zaposlenici tvrde da je Global Spectrum na čelu s Troyem Flynnom namjerno loše radio želeći prikazati čitav projekt kao neprofitabilan. Dokaz za to je činjenica da u proteklih šest mjeseci nije organizirana ni jedna relevantna i kvalitetna zabavna ili sportska manifestacija.

Premda se 'iz aviona' još prošle godine vidjelo da će splitska dvorana teško ikada biti profitabilna, svejedno nije napravljeno ni deset posto od tih minimalnih mogućnosti, pa je logičan zaključak da tu nisu čista posla i da je čitava stvar s organizacijom minirana. Troy Flynn može kazati da se preračunao, ali ta izjava nije uvjerljiva.

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Troy Flynn (desno)

Povlačenje američke tvrtke koja na tržištu ima ozbiljne i kvalitetne reference u organizaciji koncerata i različitih sportskih i zabavnih sadržaja u SAD-u i Europi iz posla sa splitskom dvoranom vremenski koincidira s dolaskom Željka Keruma na čelo Splita.

Još prošle jeseni, dok se dvorana gradila, Željko Kerum je više puta otvoreno izrazio neslaganje s gradnjom dvorane u njegovom susjedstvu, na lokaciji gdje je sada konačno dobio zeleno svjetlo za realizaciju izgradnje pet tornjeva, vjerojatno kao dio predizborne koalicijske kombinatorike s HDZ-om.

Osim toga, upozoravao je i na model financiranja i na način na koji američki koncesionar upravlja dvoranom.

Ta dvorana simbolički figurira i kao podsjetnik na koaliciju HDZ-a i Liste Velog Mista i očito je da će se Željko Kerum obrušiti na taj model financiranja i upravljanja koji je potpuno netransparentan i krajnje sumnjiv.

Osim Global Spectruma koji je ostavio neozbiljan dojam, premda se radi o ozbiljnoj tvrtci, u priči je Konstruktor IGH i Dalekovod, tvrtka Sportski grad i Grad Split. Kada se podvuče crta, to sve na kraju plaćaju građani Splita, što bi moglo potrajati godinama ako aktualni gradonačelnik to ne promijeni. Pitanje je što se može napraviti s takvim štetnim projektom i ugovorom, ali očito Željko Kerum o tome zna nešto što javnosti nije dovoljno poznato.

Skandal oko koncesionara dvorane u Lori i rasplet te situacije zorno će nam pokazati promjene u odnosima, tko je dosad izvlačio korist iz tog dogovora i kakva će biti buduća sudbina projekta koji je sada poludovršen u fazi mirovanja i bez realnog izgleda da bude potpuno završen. Dvorana u Lori će se po svemu sudeći pretvoriti u lokalni 'Obrovac' koji u konačnici na simboličkoj razini može poslužiti Kerumu u svakom trenutku kao loš primjer i neuspjeh njegovih prethodnika.

Izgradnja splitske Arene stajala je oko 50 milijuna eura. Cijena čitavog kompleksa, koji uključuje dvije dvorane, garažu sa 1500 mjesta, te poslovni toranj s trgovačkim prostorom procijenjena je na 147 milijuna eura. Investitor je bio hrvatski konzorcij (Konstruktor, IGH, Dalekovod) okupljen pod imenom Sportski grad TPN. U trideset godina Grad i država trebali bi investitorima platiti 150 milijuna eura. Grad je uz to dužan plaćati sto tisuća dolara mjesečno Global Spectrumu za upravljanje dvoranom.

'Mjesečna izdavanja Grada i države su 3,6 milijuna kuna za najam dvorane koja idu tvrtki Sportski grad TPN, što iznosi četiri posto gradskog proračuna. Ugovor je bio tajan i veliko je opterećenje za Grad i zbog toga ide na reviziju', kazao je novi splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi