otvoreno o kosovu

Spahiu: Vučić želi Kurtija prikazati kao 'luđaka', a institucije slabima. Cilj je podići cijenu na pregovorima s EU-om da Kosovo plati za priznanje

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 13.10.2021 23:31
  • Objavljeno 13.10.2021 u 23:31
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Na Kosovu je mirno nakon sukoba policije i Srba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Može li situacija, uoči nedjeljnih lokalnih izbora, eskalirati u otvoreni sukob u Otvorenom su govorili prof. Marinko Ogorec sa Veleučilišta Velika Gorica, prof. Dejan Jović sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, prof. Nexhmedin Spahiu sa Sveučilište ABC u Prištini i Dragan Radojčin, dugogodišnji dopisnik Radio-televizije Kosovo iz Beograda

'Policija je završila svoj zadatak ostala je samo galama oko toga što se dogodilo. Ostali su i ranjeni s obje strane, i policije i građana koji su se okupljali da bi radili nered', kazao je na početku HRT-ove emisije Otvoreno prof. Nexhmedin Spahiu sa Sveučilišta ABC u Prištini. Dodao je kako je policija na ulicama Mitrovice. Komentirao je poruku šefa europske diplomacije Josepa Borella.

'Prema njoj izgleda kao da je kosovska policija ušla u Srbiju i napravila nekakvu jednostranu akciju. Radi se o akciji protiv mreže krijumčara, koja nije bila provedena samo na sjeveru Kosova nego istovremeno u nekoliko gradova - u Peći, u južnom dijelu Mitrovice', kazao je. Istaknuo je da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić želi premijera Albina Kurtija prikazati kao 'luđaka', a kosovske institucije kao slabe. Cilj je da se podigne cijena na pregovorima s EU-om, a da Kosovo plati za priznanje, smatra.

Napomenuo je premijer Kurti želi natjerati građane sjevera Kosova da plaćaju vodu i struju. Oni to ne rade 22 godine i Kosovo je za to izdvojilo pola milijarde eura. Pola milijarde eura utrošeno je za kupovanje mira. Sada je odlučeno da tako više neće biti, dodao je Spahiu.

'U Beogradu je mirno, nema napetosti. To je zato jer su građani Srbije oguglali na događaje na Kosovu. U danu kad imate 7.000 zaraženih koronavirusom, imate Pandorine dokumente o 24 stana ministra financija o kojima se uopće ne raspravlja - vi dobijate opet neku priču o sukobu na Kosovu. Kad dobijete takvu priču - znate da postoji problem koji se mora prikriti', kazao je Dragan Radojčin, dugogodišnji dopisnik Radio-televizije Kosovo iz Beograda.

Dodao je kako je većina medija u Srbiji jednostrano izvijestila o akciji kosovske policije, koja je kaže "očito bila uperena protiv krijumčara i drugih nacionalnosti". Sukobe su, kaže osudile stranke i vladajuće stranke i opozicije. Izrazio je nadu da će se oporaviti teško ozlijeđeni mladić. Naglasio je kako se tenzije neprekidno podgrijavaju, ali da ne vjeruje da će doći do eskalacije Smatra i da svi u Srbiji znaju da vojska Srbije ne može ući u Kosovo jer bi se sukobila s KFOR-om (NATO) koji je danas stavio točku na 'i' poručivši da podržava akciju kosovske policije.

  • +8
  • +5

Prije par tjedana Kosovo i Srbija natezali su automobilskih tablica zbog čega je bilo burno na graničnim prijelazima.

Izvor: EPA / Autor: VALDRIN XHEMAJ

'Zar mislite da će se Kina ili Rusija angažirati protiv NATO-a da pomogne vojsci Srbije?', upitao se. Kazao je da je problem Kosova naslijeđen te da je postojao i za vrijeme Tita, te da se nabolje može riješiti razgovorom Aleksandra Vučića i Albina Kurtija. 'Moramo gledati naprijed, druga je alternativa rat što nije dobro ni za Kosovo ni za Srbiju', zaključio je Dragan Radojčin.

'Mislim da je ovo danas bila jedna provokativna akcija za koju se znalo. Zbog toga je i izvedena - da uznemiri srpsku manjinu u Kosovskoj Mitrovici i u samoj Srbiji. Jedna je stvar voditi borbu protiv krijumčara a druga je stvar voditi je tako demonstrativno', smatra prof. Dejan Jović sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. Upitao je: 'Zašto?'

'Ja mislim da to nije samo zbog lokalnih izbora nego zbog šire slike. To je zbog osjećaja političkih predstavnika kosovskih Albanaca da njihove akcije ne stoje baš najbolje po pitanju budućnosti Kosova. U zadnja dva mjeseca dogodili su se uspjesi politike Beograda - komemorativni skup nesvrstanih, povlačenje kosovskih vlasti oko tablica zatim i poruka Borella protiv ovakvih jednostranih poteza', kazao je Jović.

Napomenuo je kako 'kosovska strana u 13 godina otkako je unilateralno proglasila neovisnost nije uspjela ući u UN, iako je imala potporu SAD-a, a nisu je priznale ni sve članice EU-a'. To stvara frustraciju, dodoa je. Za Kurtija je kazao kako 'zagovara ujedninjenje s Albanijom, a istovremeno surađuje s Vučićem po pitanju otvorenog Balkana'.

Prof. Marinko Ogorec sa Veleučilišta Velika Gorica komentirao je poruku srbijanskog predsjednika Vučića Srbima na Kosovu: 'Ako krene nasilje vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas'. Smatra da je Dragan Radojčin jako dobro detektirao problem.

'Na Kosovu je definitivno eksplozivna situacija. Ratna retorika Vučića i radikalna retorika srpskih čelnika samo nadolijeva ulje na vatru. Nisam siguran da je to pravi put. S druge strane Kurti postupa kao državnik suverene države Kosovo. Srbija mora to shvatiti i tako postupati. Što prije uđu u dijalog kao dvije suverene države - prije će naći izlaz', smatra Ogorec.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!