nepropisni radovi

Solinjani prosvjedovali protiv reciklažnog dvorišta

07.10.2019 u 14:59

Bionic
Reading

Pedesetak stanovnika solinskog kvarta Srednja strana u ponedjeljak su prosvjedovali ispred budućeg reciklažnog dvorišta koje je u gradnji, ističući kako su radovi počeli nepropisno, da ne postoje uvjeti za gradnju, kao i da je to dvorište trebalo biti građeno na drugoj lokaciji

U Ulici Joze Kljakovića Šantića prosvjednici su u rukama nosili transparente na kojima je pisalo 'Solin (ne)prijatelj djece', 'Važniji su životi naše dice od gubitka milijuna'.

Dio ih je nosio majice s natpisima 'Laž ili sinkopa? U predizbornom govoru 2017. godine u naselju Bubići, Solin', 'Prodani za 3,3 milijuna kuna, naselje Bubići, Srednja strana, Solin', 'Dalibor Ninčević i Blaženko Boban krivi za Karepovac u Srednjoj strani. Nećemo stati'.

Predsjednik Nezavisne liste mladih Solin i gradski vijećnik Vedran Duvnjak kazao je kako postoji niz nelogičnosti od početka gradnje reciklažnog dvorišta, među inima i ono da su na Gradskom vijeću vijećnicima podijeljeni dokumenti na kojima je pisalo da će se reciklažno dvorište graditi u Svetom Kaji, a počeli su graditi u Srednjoj strani.

'Osim što nam je na Gradskom vijeću dana kriva lokacija, izglasano je da se gradi unutar sportsko-rekreacijske zone, pokraj dječjeg igrališta, a pristupne ceste uz to dvorište nemaju dozvole. Niz je nelogičnosti i zato smo se danas okupili ovdje da još jednom ukažemo na to i da pozovemo sve institucije da reagiraju. Gradski oci nemaju sluha, jednostavno guraju svoj projekt koji moraju opravdati u Zagrebu', rekao je.

Da su gradski čelnici lagali građane kada su im rekli da će reciklažno dvorište biti u Svetom Kaji, udaljenom 500 metara od dječjeg igrališta, uvjeren je i gradski vijećnik Niko Režić.

Upozorava kako je zemljište na kojem se gradi reciklažno dvorište dio tupinoloma (zelene oaze) gdje nije završena eksploatacija, da se radi o zemljištu nekadašnjeg Dalmacija cementa koji nije proglasio završetak eksploatacije niti je sanirao teren, pa se samim tim tamo ne bi trebao graditi nikakav objekt.

'Osim toga, ne postoji pristupni put već se vozi po eksploatacijskom polju. Ljudi iz grada su to zacrtali još 2014. godine. Ne znam zašto su to krili i zašto nisu organizirali referendum. Na naša vijećnička pitanja zašto se dvorište ne gradi na nekoj drugoj lokaciji davali su nam smiješne odgovore. Da su ovo reciklažno dvorište pomaknuli sto metara zapadno i sto metara sjeverno nikada ih nitko ne bi upitao što rade, jer objekt ne bi bio u sportsko-rekreacijskoj zoni, niti blizu igrališta i kuća', istaknuo je Režić.

Gradnja reciklažnog dvorišta počela je u ljeto prošle godine, stanovnici solinske Srednje strane do sada su zbog toga prosvjedovali više puta, a prije dva mjeseca održana je i tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj je 12 vijećnika HDZ-a glasalo za reciklažno dvorište, dva vijećnika SDP su bila suzdržana, dok se gradnji protivilo sedam oporbenih vijećnika.