3,5 milijuna kuna

Počeo projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Kostreni

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.07.2019 13:48
  • Objavljeno 26.07.2019 u 13:48
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji reciklažnoga dvorišta u Kostreni potpisali su u petak predstavnici Općine Kostrene i izvođača radova, tvrtke 'Mikić' iz Omišlja, čime je počela provedba tog projekta, vrijednog oko 3,5 milijuna kuna

Reciklažnim dvorištem želi se povećati udjel odvojeno prikupljenoga komunalnog otpada i smanjiti količina otpada na odlagalištima u skladu s načelima kružnoga gospodarstva i održivoga gospodarenja otpadom, izvijestili su iz Općine Kostrene.

Oko dva milijuna kuna dobit će se nepovratno preko Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija', a ostatak će osigurati Općina Kostrena iz vlastitog proračuna.

Reciklažno dvorište gradi se na parceli površine 2642 četvorna metra, a sastoji se od ograđene zaravni površine 959 četvornih metara, na kojoj će biti 32 spremnika za različite vrste otpada, vaga, uredski kontejner i parkiralište. Na preostalom dijelu bit će zelena površina s vatrogasnim putem do pristupne ceste.

Projekt obuhvaća i informativno-obrazovne aktivnosti, promidžbu i aktivnosti na vidljivosti projekta, koje će Općina Kostrena provoditi u suradnji s Komunalnim društvom Čistoćom iz Rijeke, lokalnim obrazovnim institucijama i udrugama. Svrha je informirati mještane o projektu i poticati ih na odvojeno odlaganje otpada. Mještani će o projektu biti informirani preko medija i mrežnih stranica Općine Kostrene, letaka te edukativnih aktivnosti na kojima će se predstaviti rad reciklažnoga dvorišta i pravilno postupanje s otpadom.

Radovi bi trebali završiti u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora.

Općina Kostrena prijavila je projekt izgradnje i opremanja reciklažnoga dvorišta na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike 'Građenje reciklažnih dvorišta', koji se financira kroz Operativni program 'Konkurentnost i kohezija'. Ostvarena nepovratna financijska sredstava dosad su najveća u sklopu sufinanciranja nekog projekta za koji se ta općina prijavila.

Uz novac za reciklažno dvorište, prijavom na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općini Kostreni dodijeljeno je i više od 820 tisuća kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, što je najveća potpora za tu mjeru, a Općina Kostrena će osigurati 15 posto novca.

Načelnik kostrenske općine Dražen Vranić je izjavio da reciklažna dvorišta imaju važnu ulogu pri uspostavi odvojenog prikupljanja otpada i održivoga gospodarenja otpadom te da je važno mještanima osigurati sve kako bi mogli odvajati što više vrsta otpada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!