MINISTAR VRDOLJAK O RUSKOJ INVESTICIJI

Solarna elektrana puštena u rad bez uporabne dozvole!

21.09.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Premda najavljen, ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak nije u srijedu nazočio svečanom puštanju u pogon Fotonaponske elektrane u Orahovici snage 500 kW, dosad najveće u Hrvatskoj. Stručne službe Ministarstva utvrdile su neposredno uoči polaska na put da objekt još nema – uporabnu dozvolu!

'Žao mi je. To je hvalevrijedna investicija značajnih ulagača i pozitivnih ljudi, ali ne može se ministra koji je po Hrvatskoj upravo pokrenuo akciju rušenja nezakonito izgrađenih građevina očekivati na otvorenju objekta koji još nije legalan. Bila bi to loša poruka hrvatskoj javnosti, jer ne mogu licemjerno nekima pružati palac gore, a nekima dolje. Ovo je i poruka svima koji namjeravaju zvati ministra na otvorenje svojih ulaganja. riješite potrebne papire, budite uredni prema zemlji u kojoj investirate i živite, a onda ćemo svi doći i pohvaliti vaš projekt', rekao je ministar Vrdoljak još istoga dana u emisiji 'Karte na stol' na Osječkoj televiziji i priznao da je glavnog ulagača Mihaila Zuhkova, vlasnika Migrit energije d.o.o., odmah pozvao u svoj ured te mu obećao da će, čim dobije uporabnu dozvolu, zajedno obići novootvorenu elektranu u Orahovici.

Vrdoljak Zuhkova smatra vrlo ozbiljnim investitorom velikog financijskog kapaciteta i nada se da će, kako je i najavio, nastaviti ulagati i u druge dijelove Hrvatske. Aljoša Plejić, predsjednik uprave grupacije SunStrooma Hrvatska s kojom kao partner Zuhkova tvrtka ulaže, potvrdio je kako je tehnički pregled obavljen te da uporabnu dozvolu očekuje u roku 15-ak dana.


Vjerojatno zbog uobičajene prakse bivših visokih državnih dužnosnika koji nisu odviše marili za formalnosti oko ispunjenih zakonskih uvjeta kada su svečano otvarali novoizgrađene objekte ili počinjali radove bez ikakvih dozvola i osiguranih sredstava, Plejić nije očekivao da bi svečano puštanje u rad objekta vrijednog 11 milijuna kuna nekoliko tjedana prije izdavanja posljednje dozvole moglo rezultirati nepojavljivanjem novog ministra na svečanosti.

Doznajemo kako je i sam Zuhkov bio zabrinut i razočaran Vrdoljakovim odbijanjem njegova poziva, jer riječ je o najvećoj investiciji grupacije u inozemstvu, ali je nakon isprike i obrazloženja prihvatio ministrove razloge i zadovoljio se nazočnošću gradskih i županijskih dužnosnika.

Mihail Zuhkov najavio je kako u projekte obnovljivih izvora energije u sljedeće tri godine namjerava uložiti između 300 i 400 milijuna kuna.