ŠAPNJOLSKA TRAŽI VLADU

Socijalisti odbili Rajoya, slijede razgovori s Građanima i Podemosom

23.12.2015 u 17:17

Bionic
Reading

Narodna stranka desnog centra, koja je na nedjeljnim izborima u Španjolskoj dobila najviše glasova no nedovoljno da bi sama formirala vladu, u ponedjeljak će nastaviti pregovore s dvije nove stranke u parlamentu Građanima i Podemosom nakon što su u srijedu socijalisti PSOE-a, druga stranka po snazi, odbili podržati premijera Mariana Rojoya u pokušaju dobivanja novog četverogodišnjeg mandata

'Ovo je tek početak pregovora, prvo Ne, ostaje još puno prostora i vremena za pregovore', izjavio je na novinskoj konferenciji Fernando Martínez Maíllo, zamjenik tajnika Narodne stranke. 'U ponedjeljak nastavljamo dijalog, sa Građanima i Podemosom. Mi želimo stabilnu vladu, dijalog sa svima, pa ćemo nakon toga izvući zaključke', dodao je.

Ranije tijekom dana sastali su se tehnički premijer Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, lider PSOE-a koji je na izborima dobio 90 zastupničkih mjesta, no ondje nije bilo pregovora.

'Mi smo protiv stvaranja vlade Narodne stranke s Rajoyem na njenom čelu. Rekao sam mu da ga nećemo podržati pa nije bilo ponuda niti pregovora', izjavio je Sánchez odmah nakon sastanka. Rekao je da ga je u utorak nazvao Rajoy i pozvao na sastanak da vidi kakve su mogućnosti sporazuma nakon nastale političke situacije u zemlji. 'Rekao sam mu da su nikakve, nula', rekao je Sánchez.

Na dosad najneizvjesnijim izborima u posljednja četiri desetljeća u Španjolskoj vladajuća Narodna stranka osvojila je 123 od 350 mjesta u parlamentu, no za formiranje komotne vlade potrebna joj je nadpolovična većina od 176, nešto što je izgubila u odnosu na izbore prije četiri godine. No s obzirom da je dobila najviše glasova ima pravo krenuti u pokušaj formiranja vlade.

'Sada je potreban dijalog i odgovornost svih stranaka', izjavio je Martínez Maíllo napomenuvši da je jedan od glavnih uvjeta Narodne stranke cjelovitost Španjolske.

Treća stranka po snazi Podemos, koja drži 69 mjesta u parlamentu, uvjetuje podršku promjenom ustava iz 1978. godine čime bi se omogućilo Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku zemlje, održavanje referenduma o odcjepljenju. Baskija, pokrajina na sjeveru, također bi mogla izaći sa zahtjevom za nezavisnošću. Pablo Iglesias, lider Podemosa, traži promjenu ustava i kako bi 'stvorio državu socijalne pravde'.

U srijedu ujutro je Albert Rivera, vođa stranke centra Građani koja je osvojila 40 mandata, ponudio stvaranje velike stabilne koalicije Narodna stranka-PSOE-Građani koja bi imala 253 od 350 mjesta.

PSOE je odbio takav savez. Narodna stranka je ponovila da će razgovarati sa svima i da je najvažnija stabilnost i jedinstvo Španjolske.

'Očito je da je lakše postići dogovor s Riverom nego Pablom Iglesiasom. S Podemosom se nećemo dogovarati oko pitanja Katalonije jer smo oko toga bili jasni no vodit ćemo dijalog oko drugih stvari', rekao je Martínez Maíllo.

Eventualna koalicija Narodne stranke i Građana imala bi 163 mjesta, a eventualni lijevi savez PSOE-a, Podemosa i Ujedinjene ljevice 161. Za postizanje potrebnih 176 mogle bi biti ključne separatističke formacije Katalonije, Baskije i Kanarskih otoka koje drže 26 mjesta.

Moguće je stvaranje manjinske vlade Narodne stranke, dakle sa samo 123 zastupnika, no u tom slučaju bi se PSOE trebao suzdržati prilikom glasovanja o vladi. No PSOE i Podemos već su najavili da će glasovati protiv toga. U slučaju neuspjeha formiranja koalicijske vlade bit će raspisani novi izbori.

'To je zadnje što želimo', istaknuo je Sánchez, vođa PSOE-a najavivši dijalog s ostalim strankama nakon što je odbio Narodnu stranku. Zasad sve stranke imaju čvrst stav ističući da ne žele razočarati birače koji su im u nedjelju dali punomoć za upravljanje zemljom.