nude rješenje

Socijaldemokrati imaju prijedlog za rekonstrukciju Vlade: Neka se nađe mjesta za Ministarstvo tranzicije

01.04.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) poručila je u petak kako od Vlade očekuju dodatne mjere za osnaživanje gospodarstva i da građani mogu normalno živjeti od svojih prihoda a ne da obilaze trgovine u potrazi za najjeftinijim namirnicama i napuštaju zemlju

Vlada bi trebala imati kontrolne mehanizme da zacrtane mjera budu i provedene, rekla je Posavec Krivec na konferenciji za novinare u Saboru. Ipak, smatra da bi najbolje rješenje bili novi izbori, da građani dobiju Vladu koja neće kalkulirati već ponuditi rješenja za boljitak građana.

Posavec Krivec je poručila premijeru da pri rekonstrukciji Vlade nađe mjesta za Ministarstvo tranzicije jer nam je potrebna hitna tranzicija na obnovljive izvore energije. Ako želimo postati samodostatna zemlja što se tiče hrane i energije potrebna nam je hitna tranzicija na obnovljive izvore energije, a građanima i poduzetnicima kroz smanjenje PDV-a treba omogućiti samoodrživost, kazala je.

Domagoj Hajduković drži da bi u sklopu rekonstrukcije Vlade trebala odstupiti ministrica poljoprivrede zbog nesposobnosti, jer Ministarstvo pasivno promatra sve što se događa.

Još uvijek ne znamo koliko i kojih artikala imamo u robnim zalihama, koje je Vlada dopunila tek nakon izbijanja rata u Ukrajini, a cijene počele divljati. Divljanje cijena prehrambenih proizvoda se nastavlja unatoč smanjenju PDV-a, što je neodrživo prije svega građanima koji ionako žive na rubu egzistencije, rekao je Hajduković.

Loše agrometeorološke prilike, poskupljenja mineralnih gnojiva i velik broja neobrađenih poljoprivrednih površina recept su za jako lošu godinu i da nećemo biti samodostatni a Vlada vuče poteze retroaktivno i prekasno, ocijenio je.

Matko Kuzmanić upozorio je na na situaciju u ribarstvu koja je dodatno ugrožena visokom cijenom plavog dizela te se založio za subvencioniranje te djelatnosti kojoj prijeti potpuno uništenje. Založio se i za spas radnika Brodosplita, koji privremeno obustavlja proizvodnju zbog poteškoća u poslovanju izazvanih ratom u Ukrajini, ali ne i poduzetnika koji su se, kaže, obogatili na njihovoj muci.