SPAS U ZADNJI ČAS

Snijeg okončao 10-godišnju sušu u Afganistanu

18.01.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Obilan snijeg koji je pokrio velika područja Afganistana mogao bi okončati dugotrajnu sušu koja je prošloga ljeta milijunima ljudi zaprijetila ozbiljnim nestašicama hrane, rekli su dužnosnici afganistanske vlade u srijedu

Snijeg koji je pao prošloga vikenda i lavine na sjevernom planiskom području mogli bi, međutim, donijeti oštru zimu i kratkoročne teškoće mnogima jer su, primjerice, mnoge ceste presječene, što onemogućuje isporuku hrane najpogođenijim pokrajinama.

Vladini dužnosnici su rekli da bi snijeg, kada se u proljeće otopi, mogao okončati gotovo desetljeće dugu sušu. Prošle je godine u 14 od 34 afganistanske pokrajine oko 80 posto nenavodnjavanih usjeva pšenice u zemlji propalo, što je pogodilo tri milijuna najsiromašnijih Afganistanaca.

'Sadašnje kiše i snijeg pogodovat će našim podzemnim vodenim tokovima i sada se nadamo dobroj žetvenoj godini', rekao je Ghulam Rabani Haqiqatpal, direktor za statistiku pri ministarstvu poljoprivrede, navodnjavanja i hrane. 'Sada ćemo imati snijeg i kišu do svibnja tako da se nadamo da će u Afganistanu završiti nestašica vode', rekao je agenciji Reuters.

Više Afganistanaca svake godine izgubi život zbog hladnoća i zime, ove godine najmanje 20, no poljoprivrednici i male zajednice ovise o snježnim padalinama od prosinca do travnja zbog vode za usjeve.

Ujedinjeni narodi su prošle godine zatražili žurnu međunarodnu pomoć u hrani za više afganistanskih pokrajina nakon što po osmi puta od 2000. godine nije palo dovoljno kiše.