UMRLO 600 LJUDI

Snijeg i hladnoća odnose sve više života

snijeg u Njemačkoj

snijeg u Njemačkoj

Izvor: Reuters / Autor: nn

Snježna lavina koja se sručila na 12 kuća sela Restelica u općini Dragaš na jugu Kosova do sada je odnijela sedam života, dok se za tri osobe još traga, potvrdili su općinski čelnici

Iz lavine koja je bila visoka 10 metara, a široka 500 metara, spašena je sedmogodišnja djevojčica koja se nalazi na liječenju. Iako u većini kuća nitko nije boravio, jer su vlasnici na radu u Italiji i Švicarskoj, vlasti strahuju da bi broj žrtava mogao biti veći od sadašnjih sedmoro poginulih.

Potragu za preživjelima pod obilnim snježnim nanosom usporava težak i nepristupačan teren, a u pomoć domaćim snagama za spašavanje priskočili su i pripadnici turskog kontingenta KFOR-a koji su se uključili u čišćenje lokalne prometnice od snijega.

Veliki val hladnoće uzima sve veći broj života diljem Starog kontinenta.

Do sada je zbog niskih temperatura umrlo 600 ljudi, najviše u Ukrajini.

I nama susjedne zemlje bore se sa snježnim nevremenom. Vlada Crne Gora proglasila je izvanredno stanje, a slično se očekuje i u Srbiji. Iz Elektroprivrede Srbije najavljuju iskapčanja korisnika s obzirom na smanjene mogućnosti isporuke električne energije. Predviđaju se i višesatna iskapčanja, koja će biti posljednja mjera sustava koji je pred kolapsom pred sve većim snježnim neprilikama, donose tamošnji mediji.

Do mnogih odsječenih sela u Bosni i Hercegovini hrana se dostavlja helikopterima KFOR-a. Zbog zaleđenosti velikog dijela Dunava nekoliko zemalja, među kojima Austrija, Hrvatska, Srbija i Mađarska, uvelo je djelomičnu ili potpunu zabranu plovidbe.

Snijeg koji neprestano pada te je već sada dostigao visinu od 70 centimetara gotovo je zaustavio život u glavnom crnogorskom gradu Podgorici. U nekim dijelovima nestalo je i električne energije, a javni promet ne vozi.

Osim u Podgorici, tamošnji mediji donose podatke da u većini crnogorskih gradova snijeg doseže visinu jednog metra. Jače padaline najavljene su za popodnevni dio dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi