NEMA MILE LALE

Snajperist SAS-a osuđen zbog posjedovanja Glocka

25.07.2013 u 15:08

Bionic
Reading

Snajperist Danny Nightingale, bivši pripadnik najelitnije svjetske postrojbe specijalaca, britanskog SAS-a (Special Air Service), osuđen je na vojnom sudu na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora zbog nezakonitog posjedovanja pištolja i municije. To je drugi put da je 38-godišnji snajperist iz Crewea u britanskoj pokrajini Cheshire osuđen nakon što je temeljem žalbe odbačena prvostupanjska presuda

Nightingale je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine s rokom kušnje od 12 mjeseci zbog posjedovanja poluautomatskog pištolja Glock i 300 metaka kalibra devet milimetara koje je držao u svom domu u blizini sjedišta SAS-a u Herefordu.

U studenom 2012. priznao je krivnju te je prvostupanjskom presudom bio osuđen na 18 mjeseci boravka u vojnom zatvoru, ali je oslobođen nakon što je pokrenuta snažna kampanja. Presuda je srušena zbog proceduralnih pogrešaka te je određeno novo suđenje.

Za vrijeme izricanja presude sudac Jeff Blackett rekao je Nightingaleu, koji je služio u Iraku i Afganistanu, da je neuvjerljiva njegova izjava o tome kako se pištolj našao u njegovoj sobi i da su jaki dokazi protiv njega, no uvjetna kazna dosuđena je zbog njegovog 'iznimnog karaktera'.

Nightingale je proveo u vojsci 18 godina, a dobit će otpust zbog zdravstvenih razloga. Svoju bitku s vojnim vlastima u četvrtak opisao je kao borbu Davida i Golijata. Rekao je da mu se obitelj zbog suđenja našla na rubu financijskog kolapsa jer su troškovi dosegli gotovo 140.000 funti.

Nightingale je međutim poručio da je i dalje ponosan na svoju karijeru u SAS-u, kojemu se pridružio 2001.

Tužitelji su jasno dali do znanja da za SAS-ovce ne vrijede nikakve iznimke kada je riječ o zabrani posjedovanja oružja i municije.

'Niti jedan vojnik, bez obzira na njegovo iskustvo ili jedinicu kojoj pripada, nije iznad zakona', rekao je tužitelj Timothy Cray.