U BJELORUSIJI

Smrtna kazna optuženima za napad na metro

30.11.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Sud u Minsku osudio je u srijedu na smrtnu kaznu dvojicu muškaraca koji su izvršili bombaški napad na postaji gradskog metroa u travnju ove godine i pritom ubili 15 osoba i ranili više od 200, javljaju bjeloruski mediji

Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov, obojica u dobi od 25 godina, uhićeni su tri dana nakon eksplozije na postaji u središtu Minska 11. travnja. Stručnjaci su utvrdili da je snaga eksplozije bila jednaka eksploziji pet kilograma trotila.

Konovalov je u rujnu priznao da je postavio eksploziv na postaji metroa i kasnije ga aktivirao. Također je priznao da je aktivirao i eksplozivnu napravu u Minsku u srpnju 2008.

Kovaljov se branio da nije znao kuda je krenuo njegov prijatelj iz djetinjstva Konovalov s velikom torbom. Priznao je samo da je u rodnom gradu Vitebsku 2005. zajedno s Konovalovom aktivirao eksploziv ispred ulaza u jednu zgradu i ispred dječje knjižnice.

Zamjenik glavnog tužitelja Aleksej Stuk je izjavio da ih tužiteljstvo smatra "krajnje opasnima za društvo i državu". U skladu s tim tužiteljstvo je zatražilo smrtnu kaznu za obojicu. Po bjeloruskim zakonima, za terorizam je predviđena smrtna kazna streljanjem.

Sud je također utvrdio da optuženi predstavljaju "krajnju opasnost za društvo". "Sud ih stoga osuđuje na smrtnu kaznu", rekao je sudac Aleksander Fedorcov.